Diepzeevulkaan spuwt asfalt

Duitse geologen hebben een nieuwe diepzeevulkaan ontdekt in de Golf van Mexico. De vulkaan spuwt asfalt in plaats van lava. De wetenschappers troffen op drieduizend meter diepte ook een veelsoortig en tot nog toe onbekend ecosysteem aan. Dat heeft het onderzoekscentrum Ozeanränder van de universiteit van Bremen vrijdag bekendgemaakt.

AP Ned

Het als straatbedekking bekende asfalt komt dus ook in de natuur voor. Het afvalproduct ontstaat wanneer micro-organismen diep in de zeebodem aardolie verwerken. Het vinden van kleine hoeveelheden is al uitzonderlijk. In de Golf van Mexico bedekt het natuurlijk asfalt meer dan een vierkante kilometer van de zeebodem.

Onderzeese lavavulkanen komen in heel de wereld voor. De geologen denken dat asfaltvulkanen echter alleen in de Golf van Mexico liggen, maar daar wel talrijk zijn. Video-opnamen tonen dat er mosselen, kokerwormen, vissen, krabben en bacteriën op het asfalt leven en er ook voedsel aan onttrekken. Het asfalt bevat niet de primaire energiebronnen uit de diepzee, methaan en zwavelwaterstof. De wetenschappers onderzoeken nu waar de organismen bij het asfalt dan wel van leven.

Aangeboden door onze partners