Inslag gigantische meteoriet oorzaak van 'grote sterven'

De inslag van een reusachtige meteoriet vlakbij Australië 250 miljoen jaar geleden was de oorzaak van een enorme sterfte onder het toenmalige leven op aarde.

Belga

Voor de noordwestkust van Australië is recent een krater met een diameter van ongeveer 200 kilometer ontdekt die met die inslag verband houdt.

Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de Nationale Wetenschapsstichting (National Science Foundation) donderdag laten weten. Bij het zogenaamde 'grote sterven' zou 90 procent van het leven in zee en 80 procent van dat op aarde weggemaaid zijn.

Tot dusver was er onenigheid over wat de enorme sterfte had veroorzaakt. Eén theorie had het over vulkaanuitbarstingen en gesmolten gesteente die het klimaat op aarde langzaam zouden veranderd hebben. Andere wetenschappers dachten aan een combinatie van vulkaanuitbarstingen en meteorietinslagen.

Algemeen wordt aangenomen dat de inslag van een meteoriet 65 miljoen jaar geleden op het Mexicaanse schiereiland Yucatan verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosauriërs.