Zuid-Afrika mag WK voetbal 2010 organiseren

Het WK voetbal in 2010 is zaterdag in Zürich toegewezen aan Zuid-Afrika. Dat heeft Joseph Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond (FIFA) zaterdag bekendgemaakt na afloop van de stemming.

Belga

Er bleven uiteindelijk nog drie van de vijf kandidaten over: Marokko, Egypte en Zuid-Afrika. Tunesië had zich vrijdag teruggetrokken omdat het geen groen licht kreeg voor een gezamenlijke organisatie met Libië en het zijn kans niet alleen wilde wagen. Libië zelf viel zaterdagmiddag op het laatste moment nog af omdat het land geen deelnemers uit Israël wilde ontvangen, indien dat land zich zou plaatsen. Libië had dat bezwaar vrijdag geuit tijdens de laatste vragenronde van het Uitvoerend Comité van de FIFA.

De 24 leden van dat Uitvoerend Comité, onder wie de Belg Michel D'Hooghe, stemden zaterdagmiddag over de toewijzing. Zuid-Afrika kreeg in de eerste ronde meteen een absolute meerderheid.

Zuid-Afrika is het eerste Afrikaanse land dat een WK voetbal mag organiseren. Dat er zich alleen Afrikaanse landen mochten kandidaat stellen voor de organisatie, heeft alles te maken met de toewijzing van het WK 2006. Zuid-Afrika verloor toen met slechts één stem verschil van Duitsland.

Nadat duidelijk was geworden dat Engeland het voetbalfeest niet zou mogen organiseren, negeerde de afgevaardigde van Nieuw-Zeeland (Charles Dempsey) de vraag van zijn federatie om voor Zuid-Afrika te stemmen, en koos voor Duitsland, met het bekende gevolg. In de polemiek die daarop volgde werd beslist dat er zich voor 2010 alleen Afrikaanse landen zouden kunnen kandidaatstellen. Het WK zal in de toekomst nooit meer twee keer na elkaar op hetzelfde continent worden georganiseerd.