Antwerp en Heusden-Zolder naar tweede

Zaterdag stonden in de eerste klasse van het voetbal de laatste acht wedstrijden van de 34ste en laatste speeldag op het programma.

Belga

De kampioen, RSC Anderlecht, was al langer bekend. Paars-wit treedt volgend seizoen aan in de derde voorronde van de Champions League, waarin het voor de loting het statuut van reekshoofd geniet.

Club Brugge beeïndigt deze voetbaljaargang, ondanks een zwakke heenronde, toch nog op de tweede plaats. Ook Club mag volgend seizoen een gooi doen naar de vetpotten van het kampioenenbal, maar het moet daarvoor wel twee voorrondes overleven. Gelukkig geldt ook voor de Bruggelingen dat ze telkens als reekshoofd de urnes voor de loting ingaan.

Uefa Cup-voetbal is in 2004-2005 het privilege van Standard en Beveren. Als de Ivoriaanse bende van de Freethiel op 26 mei in het Koning Boudewijnstadion de bekerfinale wint tegen Club Brugge, is het rechtstreeks geplaatst voor de eerste ronde van de Uefabeker en moet Standard een voorronde spelen. Wint Club, dan is de situatie net omgekeerd.

In het degradatiedebat viel de beslissing pas op de allerlaatste speeldag. Zowel Charleroi (16e, 30 ptn), Heusden-Zolder (17e, 28 ptn) als Antwerp (18e, 27 ptn) konden tot zaterdag nog hopen op een verlengd verblijf in de hoogste voetbalklasse. De Karolo's, op papier de grootste kanshebber op behoud, buitten hun thuisvoordeel tegen Bergen optimaal uit en wonnen met 1-0. Daardoor hadden de uitslagen van Heusden-Zolder (2-3 verlies thuis tegen RC Genk) en Antwerp (5-2 nederlaag op Beveren) geen belang meer. Zij zakken naar tweede afdeling.

Uit de tweede klasse promoveren kampioen FC Brussels, en de winnaar van de eindronde (Tubeke, Oostende, Geel of Roeselare).