Michael Moore kanshebber op Gouden Palm

Michael Moores anti-Bush documentaire "Fahrenheit 9/11" heeft tijdens de galavoorstelling maandagavond op het Filmfestival van Cannes, een meer dan 15 minuten lange ovatie gekregen.

Belga

De film die VS-president George W. Bush op de korrel neemt, kreeg een staand applaus en bravo-geroep van het gala-publiek. Onder de prominente gasten waren naast Rolling Stones-frontman Mick Jagger ook prinses Caroline van Monaco met haar echtgenoot Ernst-August von Hannover. "Fahrenheit 9/11" loopt in wedstrijd voor de Gouden Palm.

Eerder op de dag vertelde Moore op een persconferentie dat er op zes weken voor de release van de film nog geld voorhanden is om de documentaire nog aan te passen, voor het geval de actualiteit dat zou vereisen. Michael Moore verzekerde de journalisten dat zijn werk, waarin hij de banden tussen de familie Bush en die van Osama bin Laden uitpluist en die vervolgens evolueert tot een sterk anti-oorlogspamflet, zeker voor de Amerikaanse verkiezingen in de VS-bioscopen komt.

Met het filmfestival al over de helft, wordt "Fahrenheit 9/11" als een van de grote kanshebbers op de Gouden Palm gezien. Ook de maandag vertoonde Duitse film "Die fetten Jahre sind vorbei", een anders-globalistische prent van Hans Weingartner, oogstte veel bijval en is kandidaat voor een van de prijzen. Op de lijstjes van de favorieten prijken voorts de Zuid-Koreaanse film "Old Boy" van Park Chan-wook, "La Vie est un Miracle" van de Bosniër Emir Kusturica en de komedie "Comme une Image" van de Française Agnès Jaoui. Het verdict valt zaterdag 22 mei.