Vier arrestaties in verband met executie Berg

Er zijn vier personen gearresteerd in verband met de executie van de Amerikaan Nicholas Berg, wiens onthoofding op video was vastgelegd en verspreid via een website die gelinkt wordt aan de terreurorganisatie al-Qaida.

Belga

Dat heeft een hooggeplaatste Iraakse bron dinsdag aan het Franse agentschap AFP verklaard. Op de video, die een golf van wereldwijde verontwaardiging teweeg bracht, was te zien hoe een gemaskerd persoon de 26-jarige zakenman onthoofde. De dader zei dat zijn daad een wraakactie was voor de mishandeling van de Iraakse gevangenen. De tape werd uitgezonden door een website, enkele dagen nadat het lichaam van Berg op 8 mei was teruggevonden.

"We hebben grote vooruitgang geboekt", zei de Iraakse bron over het onderzoek naar de executie. Details over de identiteit van de vier gearresteerde personen, wilde de bron niet kwijt. Hij liet wel verstaan dat Abu Mussab al-Zarqawi niet tot het viertal hoort. Hij wordt er door de Verenigde Staten van verdacht de dader van de onthoofding te zijn.

Een Egyptisch expert van moslimbewegingen bevestigde woensdag dat hij de stem van al-Zarqawi heeft herkend op de video. De Verenigde Staten loven 10 miljoen dollar uit voor wie hen de Jordaniër dood of levend kan geven.