Sonia Gandhi schuift kandidaat-premier naar voor

Sonia Gandhi, de voorzitster van de Indiase Congrespartij die eerder aangaf niet de nieuwe premier te willen worden, heeft tijdens een vergadering met haar partijgenoten Manmohan Singh als kandidaat-premier naar voor geschoven.

Belga

Gandhi's weigering om de nieuwe premier te worden, lokte heel wat protest uit van partijleden en -sympathisanten. Volgens verschillende berichten zou Gandhi hebben gezegd aan het premierschap te verzaken omwille van de discussies en protesten in verband met haar buitenlandse afkomst. Die protesten worden vooral georganiseerd door leden van de rechtse hindoe-nationalisten van de Bharatiya Janata Party (BJP) en de eveneens rechtse partij Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Voormalig BJP-minister Sushma Swaraj dreigde ermee uit het Parlement te stappen, haar hoofd kaal te scheren, en witte kleren te dragen indien Gandhi premier zou worden. Een andere BJP-leider, Uma Bharati, heeft haar ontslag reeds ingediend en zei een campagne te zullen voeren rond de buitenlandse afkomst van Sonia Gandhi.

Congrespartijleden verzamelden buiten aan de woning van Sonia Gandhi in Delhi van zodra zij dinsdagnamiddag de beslissing van de voorzitster vernamen. Verschillenden gaven aan in hongerstaking te zullen gaan indien Gandhi niet de nieuwe premier wordt. Anderen beschuldigden de BLP en de RSS van een fascistisch plot om Sonia Gandhi te verhinderen haar functie als premier op te nemen. Eén persoon moest worden ontwapend nadat hij een geweer tegen zijn hoofd had gehouden en ermee had gedreigd, zelfmoord te plegen indien Gandhi niet de nieuwe premier zou worden.

Een vooraanstaand Congresleider verklaarde dat de kinderen van Sonia Gandhi, Rahul en Priyanka, hun moeder niet graag premier zagen worden. Zowel hun vader Rajiv als grootmoeder Indira, beiden voormalige eerste ministers, werden vermoord tijdens hun functie.

Intussen vervolgen de Congresleden hun inspanningen om Sonia Gandhi te overreden alsnog van mening te veranderen. De nieuwe Congreskandidaat wordt naar alle verwachtingen later op de avond voorgesteld.