Kipketer en Szabo delen Golden League jackpot

Print
BERLIJN - Wilson Kipketer en Gabriela Szabo zijn de winnaars van de Golden League '99. Beide atleten wonnen gisteren in het Olympisch stadion in Berlijn de zevende en laatste wedstrijd van de IAAF-competitie en mogen vandaag de hoofdprijs van één miljoen dollar verdelen. Zonder dat de Keniaan Bernard Barmassai stokken in de wielen komt steken. Barmassai won in Brussel zijn zesde 3.000 meter steeple en dreigde na het incident van Zürich - diskwalificatie wegens vermeende afspraken met zijn landgenoot Christopher Koskei - naar de rechtbank te stappen om na een eventuele zevende overwinning alsnog zijn gelijk te halen. Niet nodig, want gisteren finishte de wereldrecordhouder als tweede achter de Marokkaan Ali Ezzine.
BR> De zege van Szabo kwam nooit in gevaar. De 24-jarige Roemeense wereldkampioene van de 5.000 meter steekt al heel het seizoen met kop en schouders boven haar concurrenten uit. De Marokkaanse Zahra Ouaziz kwam nog het dichtst in de buurt, maar een echte bedreiging vormde ze nooit. Ook niet in Berlijn waar Szabo met een tijd van 14'40"59 de eindzege vastlegde.
Wilson Kipketer had het moeilijker. Hezekiel Sepeng en Japhet Kimutai dreven de 29-jarige Deen van Keniaanse afkomst tot het uiterste in Brussel - met een beste wereldjaarprestatie van 1'42"27 tot gevolg - en gisteren opnieuw in Berlijn. Gelukkig voor wereldrecordhouder Kipketer verteert hij het best een verschroeiende aanvangsronde en tegen zijn eindschot was niemand bestand. De winnende tijd van 1'44"03 was bijkomstig.
Hicham El Guerrouj verpulverde op de 2.000 meter het wereldrecord van Nourredine Morceli met meer dan drie seconden. De nieuwe recordtijd bedraagt 4'44"79.
Patrick Stevens was onze enige landgenoot in Berlijn. Hij eindigde als achtste en laatste in de 200 meter met een matige tijd van 20"81.