US Open: Capriati in tranen naar huis

Print
NEW YORK - Jennifer Capriati werd maandagavond in tranen afgevoerd, kort nadat ze door Monica Seles op de tennisbaan simpel was afgeserveerd in de US Open. Toch had Capriati, ondertussen nog altijd maar 23, voor het eerst sinds jaren nog eens de vierde ronde gehaald van een Grand Slam. Niet toevallig op de US Open, het evenement waarin zij als 14-jarige multimiljonaire al schitterde.
BR>Capriati vond het zelf een prestatie met perspectief. Lekker tennissen is wat ze voortaan wil en geen vragen meer over de donkere kanten in haar verleden. Ze werd er op elke persconferentie, na elke partij mee geconfronteerd. Nooit heeft ze er vrijuit over verteld, altijd ontweek ze elke vraag.
De 'Capriati Story' is maar een beetje bekend. Na drie jaar in het harde milieu van het toptennis die haar nog olympisch goud in Barcelona bracht, ging zij rebelleren met een ring door haar neus, gebruikte zij softdrugs en kwam ze met de politie in aanraking voor winkeldiefstal. Twee jaar was het meisje dat onder druk van haar ouders op haar veertiende drie miljoen dollar (meer dan honderd miljoen frank) kreeg voor haar handtekening onder een profcontract, van de tenniswereld verdwenen. Na haar drama beperkte de tennisfederatie het aantal proftornooien voor pubers drastisch. De maatregel leeft voort als de 'Capriati Rule'.
Toen Capriati terugkwam in het toptennis was ze nog steeds niet volwassen. In tegenstelling tot Monica Seles, die in 1993 door een Duitse gek een mes in de rug kreeg gestoken. De ex-Joegoslavische heeft de nachtmerries verwerkt en beschouwt de dingen des levens zoals ze zijn. The New York Times, gezaghebbende kwaliteitskrant, dreef in de voorbeschouwing op de eerste partij van maandag een mes in de ribben van Capriati. «Ze deed aan zelfdestructie en hangt nu het slachtoffer uit», stond maandag gedrukt. De krant verweet Capriati haar voorbeeldrol te verzaken door haar levensverhaal niet te openbaren en haar uitspraak dat zij geen spijt koestert.
Na de 4-6, 3-6 tegen Seles wilde Capriati terugslaan, maar wat zij raakte was haar eigen rookpluim. Ze kwam stralend van het applaus van de tribunes in Arthur Ashe Stadium de persruimte binnen en las een schriftelijke verklaring voor. Ja, ze had fouten gemaakt in haar leven. Nee, ze wilde niet over haar verleden praten. Nooit meer hoopte ze daarover vragen gesteld te krijgen. De vraag waarom ze geen vragen meer wilde horen, deed haar al instorten. De waterlanders kwamen in grote stromen. Uiteindelijk liet ze zich afvoeren. De Capriati Story wordt vervolgd.
De Novotna Story loopt wel naar haar einde toe. De 30-jarige Tsjechische verklaarde in New York dat 1999 haar laatste jaar is. Novotna nam de beslissing nadat ze in de derde ronde van de US Open had verloren van de Duitse Anke Huber. «De tijd was rijp, nu ben ik blij met mijn besluit, ook al was het niet eenvoudig», zei ze. Novotna won in haar carrière 24 toernooien. Haar fraaiste zege was die op Wimbledon in 1998.
Bij de mannen stoomt André Agassi onverstoorbaar door op weg naar de eindstrijd. Ook de Fransman Clement kon hem geen strobreed in de weg leggen. Wel uitgeschakeld is Marcelo Rios. Die werd verrast door Nicolas Escudé, de Fransman die eerder zo vlot voorbij Xavier Malisse was gegleden. Benieuwd of Escudé vandaag ook Agassi kan dwarsbomen. Ook nog in koers: Jevgeni Kafelnikov en Richard Krajicek, twee spelers die kunnen groeien in een tornooi, maar elkaar ontmoeten in de kwartfinales.