Euro 2000: grote jongens blijven onder druk

Print
ANTWERPEN - Na België, Nederland en Tsjechië wordt vanavond het lijstje van gekwalificeerde landen voor EURO 2000 verder aangevuld. Italië, Noorwegen, Zweden, Spanje en Roemenië hebben straks hun ticket voor de eindstrijd wellicht beet. Voor Engeland, Frankrijk, Denemarken, Kroatië en Joegoslavië blijft het bang afwachten. Schuiven deze voetbalgrootheden vanavond uit, dan zijn barrageduels met landen als Cyprus, Israel, Wales, Slovenië, Estland of Ijsland niet veraf meer.
BR>
De voorlaatste golf van kwalificatieduels zal vanavond eindelijk een aantal geheimen onthullen. Voor Italië, Zweden en Spanje lijkt de weg naar het Europees kampioenschap nog een formaliteit. Ook Noorwegen en Roemenië genieten straks van thuisvoordeel en kunnen mits winst de champagne eveneens laten knallen.
Nogal wat Europese grootheden zijn nog een eind verwijderd van de godendrank. Engeland bijvoorbeeld, dat straks in Warschau zelfs met zijn laatste kansen speelt. De eindzege in groep 5 is voor de mannen van Kevin Keegean al langer een verloren zaak, maar straks wordt in Polen om het ticket voor een barrageduel gebikkeld. Zaterdag hielden de Engelsen een geslaagde generale repetitie tegen Luxemburg (6-0), maar vanavond staan er andere belangen op het spel. Kevin Keegean steekt alvast boordevol vertrouwen, ondanks het feit dat Engeland geen al te best verleden kan voorleggen in de confrontaties met Polen. In 1973 nog verhinderde het voormalige Oostblokland deelname aan het wereldkampioenschap.
«Die Polen verontrusten me niet», reageerde Keegean op uitlatingen van de Poolse bondscoach Wojcik, die meende dat de Engelsen als angsthazen naar Warschau zouden afzakken. «Het is een sterk geheel dat op Wembley een pak voor de broek kreeg. Neen, mijn team baart me meer zorgen. We hebben een perfecte voorbereiding achter de rug. Het gaat eigenlijk te goed, zodat een mens argwaan zou krijgen. Alles lijkt aanwezig om die tweede plaats veilig te stellen.»
Goed nieuws voor Keegean was dat de twijfelgevallen Beckham, Parlour, Adams en Dyer zich gisteren allen aanwezig én fit meldden op training.
Ook Frankrijk blijft in een hogedrukgebied leven. De wereldkampioen voert een hevige concurrentieslag met Rusland en IJsland en moet tevens rekenen op een slippertje van groepsleider Oekraïne. Vanavond moeten de Fransen absoluut winnen in Armenië.
«We moeten de situatie ook niet dramatiseren», weet Zidane. «In feite hebben we van alle gegadigden nog het makkelijkste programma. Al klopt het natuurlijk dat we niet langer ons lot in eigen handen hebben.»
Duitsland is wel nog baas in eigen groep, maar Turkije blijft als een schaduw achter de Euroopese kampioen hollen.
«De opdracht is simpel», weet bondscoach Ribbeck. «We moeten onze twee resterende partijen winnen. Niks zegt dat zoiets onmogelijk is. We liepen enkel in Turkije een blauwtje op, maar legden voor het overige een vlekkeloos parcours af. Er is geen enkele reden om aan onze kwalificatiekansen te twijfelen.»
Die van Kroatië en Joegoslavië hangen intussen wel aan een zijden draadje. Terwijl ook Denemarken nog ver van de eindstrijd verwijderd is.