Redding voor Alstom in zicht

Voor het noodlijdende Franse transport- en energieconcern Alstom is de redding in zicht. De Europese Commissie en Frankrijk zijn het principieel eens geworden over een pakket steunmaatregelen aan het bedrijf, zo bleek maandag na een urenlange beraadslaging.

Belga

Europees commissaris voor Mededingingsbeleid Mario Monti, en de Franse minister van Economie en Financiën Nicolas Sarkozy maakten in Brussel bekend dat ze de steunmaatregelen tegen eind deze week rond zullen hebben. Officiële details zijn er nog niet, maar officieus luidt het dat met de maatregelen een ontmanteling van één van Frankrijks grootste industriële concerns is vermeden.

De details van het akkoord zullen op 26 mei worden bekendgemaakt, als Alstom zijn jaarresultaten publiceert. Bronnen dicht bij het dossier meldden dat Alstom volgens het princiepsakkoord slechts beperkte onderdelen zal moeten afstoten. De belangrijkste activiteiten van de groep -transport (hst) en energie (turbines)- zouden onder de Alstom-vlag blijven voortbestaan. Siemens werd genoemd als kandidaat-overnemer voor de turbine-activiteit.

Vorig jaar, toen de financiële problemen bij Alstom bekendraakten, stelde de Franse overheid een reddingsplan voor dat voorzag in 2 miljard euro steun op korte termijn en 2,275 miljard staatsgarantie voor een pakket leningen ten belope van 3,5 miljard. In ruil zou Alstom zo'n 3 miljard euro activa afstoten en 8.000 van de 109.000 banen schrappen. Het is onduidelijk in hoeverre dat plan nu gevolgd wordt.

Na de bekendmaking van het princiepsakkoord maandag, steeg het aandeel van Alstom in Parijs met 15,7 pct tot een koers van 1,33 euro.