Dit weekeinde begint nationale vrouwencompetitie handbal

Print
HASSELT - In de nationale vrouwencompetitie breekt zaterdag het competitiegeweld los. Een seizoen in een heel nieuw kleedje. Aan de start verschijnen slechts tien ploegen. Een eerste competitieronde over achttien wedstrijden gevolgd door een play-off- en een play-down-competitie.
BR>Vijftig procent van de ploegen komt uit Limburg. Voor Neerpelt, Hechtel en Meeuwen ligt ongetwijfeld een hoofdrol weggelegd, maar regerende landskampioen en bekerwinnaar Visé vertrekt met de beste papieren. Bij de Luikse ploeg heeft spelverdeelster Julie Rasson dan wel de koffers gepakt, maar daartegenover staat de terugkeer van Cécile Grandjean. Initia Hasselt viseert een plaats in de subtop terwijl Melveren, dat resoluut voor verjonging koos, tevreden is met het behoud.
«Vorig seizoen lukte het ons net niet,» aldus Sonja Paesen van Neerpelt. «Zowel in de play-offs als in de bekerfinale grepen we net naast de hoofdprijs. Dit moet gewoon het seizoen van Sporting worden. Harry Knops legt er fameus de pees op. De aanwinsten Sillen en Van Nierop (beiden Geleen), Labarque (Kortrijk) en Dewin (Haacht) integreren vlot zodat we zaterdag tegen Meeuwen met een gewettigd optimisme aan de start komen.»
Ook Meeuwen wil hoge ogen gooien, maar de club had zich het scenario voor de competitiestart net even anders voorgesteld. «Onze Roemeense aanwinst Diana Stojan is namelijk zwanger en staat tot februari op nonactief,» meldt PR-verantwoordelijke Ludo Elen. «Maar ook zonder Stojan heeft de ploeg voldoende inhoud om zich voor de play-offs te kwalificeren. Martine Bijl brengt de ploeg aardig wat bij en ook keepster Suzanna Leurs heeft één en ander in haar mars. Dit Meeuwen onder leiding van Marcel Neyens moet zich doen gelden. Pech echter voor Isabelle Lormans. Een zware blessure houdt de hoekspeelster waarschijnlijk voor de rest van het seizoen van de velden.»
Valère Colla (Hechtel) blijft op de vlakte. «We hebben een schitterende voorbereiding gehad. De resultaten waren goed, de sfeer is als nooit tevoren. Laat de competitie dus maar beginnen. De heroptredende Elke Geelen heeft haar plaats in de kern al vast, maar het geheel wordt verder aangevuld met enkele jongeren die zich in de voorbereiding al aardig gemanifesteerd hebben.»
Melveren en Initia Hasselt beperkten de bedrijvigheid op de transfermarkt tot een absoluut minimum. Melveren nam enkele speelsters over van Kiewit. «Maar dat weegt niet op tegen het verlies van Beata Krasuska, Chris Jardin en Dorotha Gersz,» aldus Romain Martens. «In de voorbij jaren speelde Melveren een hoofdrol, dit seizoen zullen we met heel wat minder tevreden moeten zijn. De kern is dan wel een stuk groter geworden, maar kwalitatief boeten we in. We hebben resoluut de kaart van de jeugd getrokken en willen opnieuw beginnen te bouwen aan een ploeg voor de toekomst.»
En ook bij Initia Hasselt, dat dit seizoen getraind wordt door Clara Csik, denkt men aan verjonging. «Op Annemie Achten na blijft de kern van vorig seizoen intact,» vertelt Jos Gennez. «Het geheel wordt aangevuld met jeugdspeelsters uit eigen rangen. We hebben misschien nog niet de kwaliteit om binnen de prijzen te vallen maar beter doen dan die zesde plaats van vorig seizoen moet mogelijk zijn. Voor een plaats in de play-offs doen we alleszins mee.»