Olieprijs en Irak treffen Europese beurzen

De beurzen kregen maandag opnieuw klappen door de stijgende olieprijs en de aanslag in Irak op de leider van de Iraakse regeringsraad. De dollar daalde tegenover de Europese munt. In Londen noteerde één euro 1,2033 dollar tegenover 1,1886 vrijdag.

Belga

De Euronext 100 noteerde maandagmiddag 2,03 procent lager. De CAC40 in Parijs liet dezelfde trend zien, de AEX in Amsterdam verloor zelfs 2,42 procent. In Brussel gaf de Bel20 1,45 procent prijs tot 2.356,38 punten. Zwaarste verliezers in de aandelenkorf waren Solvay, Mobistar en KBC die tussen 2,6 en 2,8 pct verloren. Opmerkelijke verliezers op de brede markt waren Carestel (-6 pct) en Econocom (-5,5 pct).

De moord op Ezzedine Salim, leider van de Iraakse regeringsraad, verhoogde de vrees bij beleggers voor een toename van het terrorisme en verwachte verstoringen van de olietoevoer. Vrijdag steeg de prijs van ruwe olie voor levering in juni tot 41,38 dollar per vat. Intussen groeit de bezorgdheid dat de landen van het OPEC-kartel onvoldoende productiecapaciteit in huis hebben om de prijs te doen dalen. In de zomer is er altijd een grotere vraag naar brandstof.

Het OPEC-hoofdkwartier in Wenen maakte maandag bekend dat de korfprijs (zeven soorten olie) nu gestegen is tot 37,67 dollar per vat of 10 dollar hoger dan de door OPEC vastgelegde bovengrens.

Ook in Azië lieten de beurzen pluimen. De Nikkei in Tokio verloor ruim 3 procent bij sluiting. In India maakte de belangrijkste beursindex een duik van 17 procent. De nieuwe politieke krachtsverhoudingen liggen aan de basis van de crash.