Grootste crash in de geschiedenis van de Indiase beurs

Indiase aandelen zijn maandag met bijna 800 punten gedaald door de politieke onzekerheid in het land. De Sensex, de traditionele index van de beurs van Bombay, daalde kort na beursopening met 786,89 punten tot 4282,9. Dat is een terugval met meer dan 15,5 procent.

Belga

De Securities and Exchange Board of India (SEBI) schortte daarom tijdelijk de handel in de Sensex en in de nationale Nifty-index op. Analisten stelden dat deze uitzonderlijke beslissing getroffen werd nadat de markten crashten ten gevolge van extreme paniekverkoop.

Vooral buitenlandse investeerders haakten af, aangespoord door het feit dat de linkse partijen in India, die tegen economische hervormingen en privatisering waren, nu beslist hebben om de nieuwe regering onder leiding van de Congrespartij te steunen. De bank- en oliesector werden het zwaarst getroffen.

"We zouden moeten wachten tot uit het Congres een kabinet komt en de nieuwe politieke lijn bekend wordt, vooraleer we beginnen te panikeren", zei Vijayan, ceo van JM Mutual Funds. "We verwachtten dat het vandaag slecht zou gaan. Het probleem is dat we geen duidelijke richtlijnen krijgen van de coalitie, de verschillende partijen zeggen allemaal verschillende dingen".

Ook vrijdag crashten de aandelenkoersen al. Toen vreesde men dat de nieuwe regering het proces van economische hervormingen zou stoppen na samenwerking met de linkse partijen. De coalitiepartners van de Congrespartij steunden zondag unaniem Sonia Gandhi als hun consensuskandidaat voor het eerste ministerschap. Maandag ontmoet Gandhi president APJ Abdul Kalam en naar alle waarschijnlijkheid legt ze woensdag de eed af premier.