British Airways met fors hogere jaarwinst

British Airways (BA) zag de winst het voorbije boekjaar fors stijgen. De Britse luchtvaartmaatschappij boekte een winst voor belastingen van 230 miljoen pond (340 miljoen euro), of 70 procent meer dan in 2002. Het boekjaar loopt bij British Airways tot 31 maart. Voor de volgende maanden waarschuwt BA dat de kosten zullen stijgen als gevolg van de hoge olieprijzen.

Belga

De winst voor belastingen was hoger dan verwacht. De luchtvaartmaatschappij slaagde erin 869 miljoen pond te besparen, of ruim 200 miljoen meer dan gehoopt.

Voor dit jaar meent Ron Eddington, topman van BA, dat door de hoge olieprijs de kerosinekosten 150 miljoen pond hoger zullen liggen. Recent besliste British Airways om haar ticketprijs te verhogen ter compensatie van de gestegen kosten.

Op het inkomstenvlak verwacht BA een groei met 3 pct, en een "stevige" winst bij haar langeafstandsvluchten. Op de Europese markt zou de situatie "moeilijker" verlopen als gevolg van de concurrentie van goedkope luchtvaartmaatschappijen.

Ondanks het feit dat de resultaten aan de bovenkant van de verwachtingen der analisten lagen, ging de beurskoers van BA maandagmorgen toch 4 procent lager. De mededeling van de luchtvaartmaatschappij dat ze voor de helft is ingedekt tegen hogere brandstofprijzen kon ook weinig goed doen. Maandag was de beursmalaise wel algemeen na de aanslag op de voorzitter van het voorlopig bestuur in Irak.