Meer dan honderd doden bij gevangenisbrand Honduras

Bij een brand in een gevangenis in San Pedro Sula, 240 km ten noorden van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa zijn meer dan honderd gedetineerden omgekomen, zo hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt.

Belga

BR>

Minister van Veiligheid Armando Calidonio zei op de lokale radio dat alle slachtoffers stierven door verstikking als gevolg van het inademen van de rook. Nog volgens de minister lag een kortsluiting in het air conditioningsysteem van de gevangenis aan de oorzaak van de brand.

Volgens een ooggetuige schoten de cipiers op de gevangenen in plaats van de deuren van de cellen te openen zodat ze konden ontsnappen aan het vuur. Onder de gevangenen bevonden zich leden van één van de meest geweldadige bendes van het land, de Mara Salvatrucha.

"De bewakers hadden de mogelijkheid om naar onze cellen te gaan om de deuren te openen, maar in plaats daarvan begonnen ze op ons te schieten om ons zo te beletten om naar buiten te gaan", bevestigde Pablo Cardona, een gedetineerde. De gevangenisautoriteiten hebben op deze feiten nog niet gereageerd.

Het is al de tweede grote gevangenisbrand in Honduras dit jaar.