Europa keurt akkoord over passagiersgegevens met VS goed

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben maandag overeenstemming bereikt over de uitwisseling van gegevens van passagiers op transatlantische vluchten. De EU-ministers van buitenlandse zaken gingen akkoord met de voorwaarden die de Europese Commissie in overleg met de VS heeft opgesteld.

Belga

Volgens de Commissie biedt de overeenkomst burgers uit de EU voldoende bescherming tegen inbreuken op hun privacy. Er zal minder informatie uitgewisseld worden dan de VS oorspronkelijk wilden. Informatie zoals maaltijdvoorkeuren, waaruit iemands geloof of ras kan blijken, wordt niet doorgegeven of alleen gescreend en gewist door de Amerikaanse autoriteiten.

De gegevens - die de VS nodig zeggen te hebben voor terreurbestrijding - mogen niet langer dan 3,5 jaar worden bewaard. "We hebben een gebalanceerde oplossing gevonden die door de lidstaten wordt gesteund", aldus eurocommissaris Frits Bolkestein.

De EU-ministers gingen akkoord met de overeenkomst ondanks tegengesputter van het Europees Parlement. Dat is bang dat de privacybescherming van burgers in het geding komt. Het parlement besloot vorige maand om naar het Europese Hof van Justitie te stappen om het de deal voor te leggen en beschuldigt de ministers nu van arrogantie en minachting voor het parlement.

De EU-lidstaten wilden de overeenkomst met de VS doordrukken om problemen met Washington te voorkomen. De VS dreigden vliegmaatschappijen boetes op te leggen als zij weigerden passagiersgegevens door te geven. Bovendien gaat de tijdelijke overeenkomst die nu nog geldt veel verder dan de huidige deal, die naar verwachting volgende week van kracht wordt.