Zes maanden effectief voor amokmaker die veertiger de dood injoeg

De strafrechtbank van Dendermonde heeft de 31-jarige Gunther M. uit Aalst maandag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan achttien maanden met uitstel. De rechter oordeelde dat de vuistslag van M. aan de 44-jarige Hans Mertens uit Denderleeuw rechtstreeks tot diens overlijden leidde.

Belga

De vechtpartij vond plaats op 24 augustus 2002 aan café The New Elegast in Denderleeuw. Ook de 27-jarige Henri D. uit Aalst was erbij betrokken. Omdat hij het slachtoffer enkel schopte en daardoor volgens de rechter niet bijdroeg tot diens dood, werd hij enkel veroordeeld voor het toebrengen van slagen. Hij kreeg zes maanden cel met uitstel.

Aan de basis van het overlijden van Mertens ligt een ordinaire caféruzie. In de nacht van 24 augustus bezocht M. met zijn vrienden verschillende cafés. Ook Mertens, die tot een andere vriendengroep behoorde, deed dat. Omstreeks 3.00 uur kregen de twee aan café The New Elegast in de Bruulstraat in Haaltert, hevige ruzie. Henri D. mengde zich in de woordenwisseling. De ruzie mondde uit in een vechtpartij.

D. schopte Mertens en M. gaf hem een gerichte vuistslag tegen de rechterslaap. Daardoor zakte Mertens in elkaar en viel met zijn hoofd op de stoep. De man verbleef nog enkele dagen in comateuze toestand in het ziekenhuis, maar overleed daar op 26 augustus. Een schedelbreuk en hersenbloeding werden hem fataal.