20-tal gebouwen in Gents "Miljoenenkwartier" beschermd

Vlaams minister voor Binnenlandse Aangelegenheden en Cultuur Paul Van Grembergen heeft de beschermingsprocedure opgestart voor 30 Gentse gebouwen uit het interbellum (1920-1940). Er zit duidelijk lijn in het voorlopige beschermingsbesluit: de gebouwen liggen in het Miljoenenkwartier, de chique wijk achter het Sint-Pietersstation en/of ze zijn ontworpen door de Gentse architect De Bondt.

Belga

Het Miljoenenkwartier in Gent zag het licht na de wereldexpo van 1913. Nadat de tentoonstelling was afgelopen, werden de vrijgekomen terreinen achter Gent Sint-Pieters gebruikt voor de aanleg van een chique woonwijk. In het Miljoenenkwartier tref je zeer verschillende architectuurstijlen aan, van traditionele (zoals neoclassicisme of cottagestijl) tot art deco- en modernistische architectuur.

Het Miljoenenkwartier is al sinds 1994 als stadsgezicht beschermd. Van Grembergen heeft nu de beschermingsprocedure opgestart voor 23 "monumenten" uit de wijk, waaronder de woning Berteloot (Congreslaan), twee art-decowoningen aan het Paul de Smet de Naeyerplein en de bekende Villa De Bondt (Krijgslaan). Aan de rand van de wijk worden ook de kerk van Sint-Pieters-Buiten en de woning van de architect Gaston Eysselinck (Vaderlandstraat) als monument beschermd.

Architect Jan-Albert De Bondt (1888-1969) kan op nog meer bijval rekening bij de minister. "Hij werkte in de jaren dertig onder meer voor de Gentse Elektriciteitsmaatschappij en in deze functie realiseerde hij zijn meest doordachte ontwerpen, waarvan er thans vijf als monument worden beschermd. Het betreft voornamelijk onderstations uitgewerkt in een strakke baksteenarchitectuur met rijkelijk gebruik van glazen elementen (Bomastraat, Kattenberg, Meulesteedsesteenweg, Kwakkelstraat en het hoekpand Jan Van Stoppenberghestraat en Schuurkensstraat, Kwakkelstraat)".

Kregen ook bescherming: de onlangs gerenoveerde woning Van Waes in de Korte Dagsteeg en de O.L.Vrouwkerk Oude Bareel in Sint-Amandsberg.