Linford Christie vrijgesproken van dopinggebruik

LONDEN - De Tuchtcommissie van de Britse atletiekfederatie (UKA) heeft Linford Christie gisteren vrijgesproken van het gebruik van doping en meteen zijn schorsing opgeheven. Christie, Olympisch kampioen 100 meter op de spelen in Barcelona '92, werd door de IAAF op 4 augustus geschorst na een positieve controle bij een indoormeeting op 13 februari in Dortmund. Bij die controle reageerde Christie positief op het gebruik van Nadrolon. Volgens een speciale commissie van drie leden kan niet worden uitgesloten dat de stof deel uitmaakte van een toegestaan voedingsupplement. De 39-jarige sprinter ontkende direct categorisch zijn toevlucht te hebben genomen tot verboden middelen.
BR>In juli liet UK Athletics Doug Walker, Europees kampioen op de 200 meter, ook vrijuit gaan nadat in zijn urine sporen van hetzelfde nandrolon waren aangetroffen. Dat besluit van de Britse bond werd niet overgenomen door de internationale federatie IAAF, die een eigen onderzoek is begonnen.
IAAF-Secretaris Istvan Gyulai was duidelijk in zijn commentaar: «De regels laten geen twijfel: als er bij iemand verboden stoffen worden gevonden geldt hij of zij als een dopinggeval. Onze experts uit de antidopingcommissie zullen zich eerst buigen over de beweegredenen van de Engelse bond. Daarna doen ze een aanbeveling aan het bestuur van de IAAF.»
Kort voor de WK in Sevilla bleken ook de Jamaicaanse sprintster Merlene Ottey en de Nederlandse specialist op de 100 en 200 meter Troy Douglas positief te hebben gereageerd met eveneens nandrolon als 'boosdoener'. Zij kwamen in Spanje niet in actie.