Olieprijs op historisch record

De prijs voor een vat ruwe olie op de termijnmarkt in New York is vrijdag geopend met een absolute recordkoers van 41,50 dollar. Dat is een klim met 42 cents.

Belga

De markten waren vrijdag biezonder nerveus door de spanningen in het Midden-Oosten en de beperkte olievoorraden in de VS.

Omstreeks 16.26 uur Belgische tijd, bijna een half uur na de beursopening in New York, daalde de prijs per olievat weer tot 41,25 dollar.

Het historisch precedent in de loop van een beurszitting dateert van 10 oktober 1990, even voor het begin van de Golfoorlog, toen de prijs van de olie steeg tot 41,15 dollar per vat.

"De markt klimt in het spoor van de hoge prijs van gisteren (donderdag). De investeerders willen de prijs eenvoudigweg niet laten zakken", zo meent analist Steve Berlino van Fimat. "Er zijn zoveel factoren die een invloed hebben op de markt: de spanningen in het Midden-Oosten, raffinageproblemen, de OPEC, de vraag...", zo concludeert hij. In drie weken tijd is de verhoogde koers van de aardolie nog eens toegenomen met meer dan vijf dollar.