EK judo: geen Olympische Spelen voor Cédric Taymans

Op het EK judo in het Roemeens Boekarest is Ilse Heylen (-52 kg) de enige Belgische die vrijdag nog een kans maakt op een gouden medaille. Ann Simons (-48 kg) werd naar de herkansingen verwezen. Ook Cédric Taymans (-60 kg) moest naar de herkansingen, maar hij verloor er zijn eerste kamp en is dus uitgeschakeld. Taymans mag zijn olympische ambities opbergen.

Belga

Ilse Heylen, de enige Belgische judoka die al zeker is van deelname aan de Olympische Spelen van Athene, won vrijdagmorgen haar drie eerste kampen (ippon tegen de Israëlische Michal Feinblat en de Russin Oxana Karzakova, waza-ari tegen de Britse Georgina Singleton). In de halve finales staat Ilse Heylen straks tegenover de Nederlandse Natascha Van Gurp.

In de klasse tot 48 kg strandde Ann Simons in kwartfinales. Ze verloor met een koka van de Française Frederique Jossinet. Eerder won ze wel van de Macedonische Irina Erhan (ippon) en de Servisch-Montenegrijnse Tatjana Trivic (koka). In de eerste ronde van de herkansingen ging ze snel voorbij de Spaanse Vanesa Arenas Comeron. Als ze later op de dag voor het brons wil vechten, moet Simons - die brons won de Olympische Spelen van Sydney - straks ook zien te winnen van de Nederlandse Nynke Klopstra. Simons moet een medaille halen, als ze naar Athene wil.

Voor Cédric Taymans zit die kans er niet meer in. De judoka won zijn eerste kamp tegen de Azeri Nijat Sultanov met waza-ari, maar verloor vervolgens met een yuko van één van de favorieten, de Oostenrijker Ludwig Paischer. Omdat die laatste zich later kon plaatsen voor de halve finales, werd Taymans opgevist voor de herkansingen, maar daarin verloor hij met 2 koka's van de Nederlander Ruben Houkes.