Capriati huilend afgevoerd

Print
Jennifer Capriati werd maandagavond in tranen afgevoerd, kort nadat ze door Monica Seles op de tennisbaan simpel was afgeserveerd in de US Open. Jennifer Capriati haalde op 23-jarige leeftijd de vierde ronde van het grand slam, waarin zij als 14-jarige multimiljonaire al schitterde. Ze vond het zelf een prestatie met perspectief. Lekker tennissen is wat ze voortaan wil en geen vragen meer over de donkere kanten in haar verleden. Ze werd er op elke persconferentie, na elke partij mee geconfronteerd. Nooit heeft ze er vrijuit over verteld, altijd ontweek ze elke vraag.
BR>De 'Capriati Story' is maar een beetje bekend. Na drie jaar in het harde milieu van het toptennis die haar nog olympisch goud in Barcelona bracht, ging zij rebelleren met een ring door haar neus, gebruikte zij softdrugs en kwam ze met de politie in aanraking voor winkeldiefstal. Twee jaar was het meisje, dat onder druk van haar ouders op haar veertiende drie miljoen dollar kreeg voor haar handtekening onder een profcontract, van de tenniswereld verdwenen. Na haar drama beperkte de tennisfederatie het aantal proftornooien voor pubers drastisch. De maatregel leeft voort als de 'Capriati Rule'.
Toen Capriati terugkwam in het toptennis was ze nog steeds niet volwassen. In tegenstelling tot Monica Seles, die in 1993 door een Duitse gek een mes in de rug kreeg gestoken. De ex-Joegoslavische heeft de nachtmerries verwerkt en beschouwt 's levens dingen zoals ze zijn. The New York Times, gezaghebbende kwaliteitskrant, dreef in de voorbeschouwing op de eerste partij van maandag een mes in de ribben van Capriati. "Ze deed aan zelfdestructie en hangt nu het slachtoffer uit," stond maandag gedrukt. De krant verweet Capriati haar voorbeeldrol te verzaken door haar levensverhaal niet te openbaren en haar uitspraak dat zij geen spijt koestert.
Na de 4-6 3-6 tegen Seles wilde Capriati terugslaan maar wat zij raakte was haar eigen rookpluim. Ze kwam stralend van het applaus van de tribunes in Arthur Ashe Stadium de persruimte binnen en las een schriftelijke verklaring voor. Ja, ze had fouten gemaakt in haar leven. Nee, ze wilde niet over haar verleden praten. Nooit meer hoopte ze vragen gesteld te krijgen. De vragen waarom ze geen vragen meer wilde horen, deed haar al instorten. De waterlanders kwamen in grote stromen. Uiteindelijk liet ze zich afvoeren. De Capriati Story wordt vervolgd.