"Vlaamse Filmpjes" al 75 jaar goed voor spannende avonturen

De "Vlaamse Filmpjes", de kleine boekjes voor jongeren vanaf 10 jaar, zijn volgend schooljaar aan hun 75ste jaargang toe.

Belga

Deze Vlaamse "klassieker" evolueerde gedurende die 75 jaar qua vorm en stijl mee met zijn doelpubliek, maar bleef al die tijd garant staan voor spanning, humor en avontuur.

Op 2 november 1930 verscheen het eerste verhaal in de reeks "Vlaamse Filmkens" bij wat toen nog de Goede Pers Averbode heette. "De Wondere Tocht" van de hand van Frans Hammenecker, een katholieke auteur uit Mariekerke aan de Schelde, zou bij de jeugd van vandaag waarschijnlijk niet meer in de smaak vallen.

Maar de Filmpjes zijn mee met hun tijd. "In september verschijnt het 3.150ste nummer, met als titel "Naar Europa", een verhaal van Katrien Dierickx over de vluchtelingenproblematiek", vertelt hoofdredacteur van de Vlaamse Filmpjes, Jan Lembrechts.

Ook qua vorm en lay-out liggen de beide boekjes mijlenver uit elkaar. Terwijl de Vlaamse Filmpjes vroeger op een vrij klein formaat verschenen, zijn de boekjes anno 2004 wat groter. "Er is nu ook een harde kaft rond de boekjes en meer plaats voor illustraties", aldus nog Lembrechts. De nieuwe, duurdere vormgeving zorgde er echter wel voor dat de Vlaamse Filmpjes vandaag tweewekelijks worden uitgegeven, terwijl dat vroeger nog wekelijks was. De oplage schommelt rond 11.000.

In vergelijking met de gloriejaren van de filmpjes (die ooit nog verplichte lectuur waren op school) is dat aantal sterk gedaald. In 1940 haalde de reeks een oplage van 60.000 exemplaren. Toch is Lembrechts best tevreden met de huidige oplage. "Er zijn vandaag gewoon minder kinderen en bovendien hebben ze veel meer vrijetijdsbestedingen", besluit hij.

De Vlaamse Filmpjes overleefden inderdaad de tand des tijds, in tegenstelling tot de concurrerende jeugduitgaves van de beginjaren, zoals "de Hansjes". De Hansjes waren, net als de Vlaamse Filmpjes, korte verhalen van 32 bladzijden. De uitgave was in handen van leraar-journalist Abraham Hans (1882-1939).

Naast de 75ste verjaardag van de Vlaamse Filmpjes gedenkt Uitgeverij Averbode dit jaar ook de veertigste verjaardag van het overlijden van Jean Ray (Jean Raymond Kremer), bekend onder het pseudoniem John Flanders. Flanders schreef maar liefst 126 kortverhalen voor de reeks Vlaams Filmpjes, meestal fantastische- of griezelverhalen.

Sinds 1973 reikt de uitgeverij Averbode jaarlijks de John Flanders-prijs uit, een manuscriptenprijs, maar tevens ook een kweekvijver voor jong talent. Heel wat bekende jeugdauteurs als Gaston van Camp of Patrick Bernauw schreven verhalen voor Vlaamse Filmpjes. In 2004 wordt de John Flanders Prijs Averbode voor de 32ste keer uitgeschreven, "met een hogere geldprijs, speciaal voor de feesteditie", weet Lembrechts. Om de feestelijke editie nog meer weerklank te geven wordt de prijs uitgereikt op het "Colloquium Leesbevordering", een organisatie van de Stichting Lezen en Uitgeverij Averbode, in Antwerpen Wereldboekenstad, tijdens de jeugdboekenweek op 15 maart 2005.