Belgische kunstenaars centraal op Festival van Marseille

Het negende festival van Marseille staat met onder meer Anne Teresa de Keersmaeker, Wim Vandekeybus en Jan Lauwers voor een groot deel in het teken van Belgische dans, theater en muziek.

Belga

De organisatoren houden hun adem in, want ook dit jaar lijkt de Franse cultuurzomer weer in het honderd te lopen door acties van ontevreden kunstenaars en technici.

Van 2 tot 23 juli staan in het mondaine Marseille 17 voorstellingen, waaronder 7 creaties, op het programma. Het centrale thema is de emotie. De creatie "Blush" van choreograaf Wim Vandekeybus staat gepland op vrijdag 9 en zaterdag 10 juli; "Mozart/concert Arias" van choreografe Anne Teresa de Keersmaeker op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli. Het festival coproduceert mee in "Inouié", de nieuwste dansvoorstelling van choreograaf Pierre Droulers.

Onder de titel "No Comment" brengt de Belgische theatermaker Jan Lauwers, bekend van de Needcompany, drie monologen waarvan een geïnspireerd is door het leven van de Duitse Ulrike Meinhoff, vrouwelijk boegbeeld in de jaren '70 van de ultra-linkse verzetsbeweging Rote Armee Fraktion.

De Belgische jazzmuzikant en -componist Kris Defoort brengt samen met het jazzensemble Dreamtime en het Danel Strijkkwartet zijn concertprogramma "Conservations/Conversations", volgens sommigen de muzikale revelatie van vorig jaar in ons land. Voorts is er ook aandacht voor Portugese dans, muziek uit Mauritanië en film uit Senegal.

Vorig jaar werd de achtste editie van het festival van de Zuid-Franse havenstad geannuleerd wegens algemeen protest van een groot aantal artiesten en technici. Ook het wereldberoemde festival van Avignon werd geannuleerd in 2003.