David Lynch koopt grond voor filmstudio in Lodz

De Amerikaanse regisseur David Lynch koopt volgens Poolse mediaberichten een stuk grond in het stadje Lodz, in het midden van Polen, met de bedoeling er een filmstudio te bouwen. Donderdag zou de filmmaker naar Lodz gevlogen zijn om de verkoopsovereenkomst te beklinken. Dat meldt de krant Rzeczpospolita vrijdag.

Belga

Lodz staat al bekend als het "Poolse Hollywood". Aan de gerennomeerde filmschool van Lodz studeerden onder meer Roman Polanski (bekend van onder andere "The Pianist" en "Chinatown") en Andrzej Wajda ("Danton" en de trilogie Het Beloofde Land/Man van IJzer en Man van Marmer).

Lynch is in Lodz geen onbekende. Hij was al verschillende keren te gast op het filmfestival van Lodz, "Camerimage". De regisseur van "Mulholland Drive" (2001) en "Lost Highway" (1997) en creator van het bevreemdende universum van "Twin Peaks", gaf in Lodz ook les aan Poolse filmstudenten.

In dat kader kreeg het idee vorm om een filmstudio in Lodz te bouwen. Volgens krantenberichten gaat het om een terrein van 10 hectare groot aan de rand van Lodz. Het project zou een echt ontmoetingscentrum behelzen, waar naast filmprojecten ook draaiboeken en filmmuziek een plaats hebben. Een voormalige fabriek zou omgebouwd worden tot filmstudio, aldus de Poolse media.