Diepste zwembad ter wereld opent in Brussel

Binnen twee weken opent in Brussel officieel het diepste zwembad ter wereld. Met zijn 33 meter heeft 'Nemo 33' in Ukkel het absolute record.

Belga

Het bad heeft vijf niveaus en zal onder meer dienen voor duiktrainingen, wetenschappelijk onderzoek en vrijetijdsduikers. Het water van het zwembad wordt op een constante temperatuur gehouden via zonne-energie.

Het diepste zwembad in de wereld ligt aan de Stallestraat in de Brusselse deelgemeente Ukkel. De bouw ervan startte in 2000 en kostte circa 3,2 miljoen euro. Duikers leggen momenteel de laatste hand aan het bad. Het zwembad heeft vijf niveaus waarvan een koker met zes meter diameter tot op het diepste punt gaat. Nemo 33 opent binnen twee weken officieel zijn deuren. Het zal dan zowel professionele als amateurduikers ontvangen. Die zullen vanuit heel Europa naar Brussel afzakken.

Het zwembad zal vooral dienen voor allerhande duiktrainingen. Zo moet wie zijn tweede duikbrevet wil halen, afdalen tot op een diepte van 32 meter. Bovendien leren veel Belgen nu duiken in de Oosterschelde, in donkere en gevaarlijke steengroeves. Deze week nog kwam een ervaren duikster er om het leven. In het nieuwe bad kan in veilige, gecontroleerde omstandigheden het duiken aangeleerd worden. Voorts kan Nemo 33 ook dienen voor wetenschappelijk onderzoek dat op grote diepte (onder grotere druk) moet gebeuren. Ook daar komt het helder en warm water van het zwembad van pas. Die twee factoren zorgen voor comfortabele werkomstandigheden voor onderzoekers.

Het water van het Nemo zwembad wordt verwarmd met zonnewarmte. Op het dak van het gebouw staan zonnepanelen met een totale oppervlakte van 150 vierkante meter. Die houden de 2,5 miljoen liter water op een aangename 30 graden Celcius. Duikers moeten dan zelfs geen pak meer dragen, een luxe.

Dankzij de installatie vermijdt Nemo de uitstoot van jaarlijks 15 ton kooldioxide. "Als we een zomer hebben zoals die van vorig jaar," aldus John-Bernard Beernaerts, directeur van het zwembad, "dan kunnen we in principe ons water zelfs milieuvriendelijk verwarmen tot 40 graden".