Moskou stad met meeste dollarmiljardairs ter wereld

De Russische hoofdstad Moskou kent meer miljardairs, in dollars, dan één andere stad ter wereld. Dat meldde de Russische versie van het tijdschrift Forbes donderdag.

AP Ned

Forbes' magazine Rusland publiceerde donderdag een lijst van 33 dollarmiljardairs die in Moskou wonen of er hun enorme kapitaal vergaarden. De Russische hoofdstad streeft daarmee New York, dat 'slechts' 31 miljardairs kent, voorbij, aldus het tijdschrift.

Niet geheel onverwacht blijken er volgens een telling van Forbes met 277 in de gehele Verenigde Staten wel veel meer miljardairs te wonen dan in Rusland, dat er in totaal slechts 36 kent.

Ironisch genoeg zijn van de mannen op de lijst van Moskouse miljardairs er ten minste vijf onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Ruslands rijkste man, Michail Chodorkovski, die een geschat vermogen heeft van 15,2 miljard dollar, zit momenteel zelfs vast in een van de beruchtste gevangenissen van Moskou.

Hij wacht daar het proces af dat de Russische justitie tegen hem aanspant wegens financiële malversaties bij zijn olieconcern Yukos. Naast Chodorkovski zit ook zijn zakenpartner Platon Lebedev, met 1,8 miljard dollar nummer 21 op de lijst, vast in een Russische gevangenis. Chodorkovski's adjudanten Vladimir Nevzlin, Michail Broedno en Vladimir Doebov, ook alle drie op de lijst, verblijven naar verluidt in Israël om uit handen te blijven van de Russische justitie.

Nummer 2 op de lijst is Viktor Vekselberg, die eerder dit jaar bekend werd door een andere connectie met Forbes. Vekselberg was namelijk de rijke Rus die een collectie Fabergé-eieren van wijlen de oprichter van het blad, Malcolm Forbes, kocht en terug naar Rusland bracht. Nummer 3 is oliemagnaat Roman Abramovitsj, die vorig jaar beroemd werd door de aanschaf van de Londense voetbalclub Chelsea.