Albanese politie onderzoekt handel in kinderorganen

De Albanese politie is een nationaal onderzoek gestart naar een handel in kinderorganen. Ze deed dat nadat internationale media hadden gemeld dat een Albanese bende kinderen het land uitsmokkelt om dan illegaal hun organen te verwijderen.

Belga

De pers meldde dat Albanese mensenhandelaars wezen 'adopteerden' of kinderen kochten van arme families en hen dan verkochten aan ziekenhuizen in Griekenland en Italië, waar hun organen werden verwijderd.

De politie trekt nu alle registers in weeshuizen, opvanginstellingen en materniteiten in het land na om kinderen op te sporen die door mensenhandelaars kunnen zijn meegenomen. De voorbije vijf jaar zouden minstens 2.000 kinderen illegaal naar Griekenland en Italië zijn gebracht voor een orgaanverwijdering.

De politie heropent ook het onderzoek naar de verdwijning van elf baby's uit een materniteit in Tirana in 1998. Verantwoordelijken van de materniteit beweerden destijds dat de baby's gestorven waren, maar de politie opende hun graven en vond lege kisten. Gevreesd wordt dat de baby's naar Griekenland werden gesmokkeld voor orgaantransplantaties.

Zamir Shtylla, hoofd van de Albanese dienst die de georganiseerde misdaad bestrijdt, bevestigde op een persconferentie enkele gevallen van kinderhandel, maar voegde er aan toe dat de overheid geen details heeft over wat er met de kinderen gebeurd is. "We hebben de Griekse autoriteiten op de hoogte gebracht van alles wat we weten", aldus Shtylla.

Aangeboden door onze partners