Hoofdredacteur Daily Mirror stapt op

Piers Morgan, hoofdredacteur van de Daily Mirror, die op 1 mei controversiële foto's heeft gepubliceerd van Britse soldaten die Iraakse gevangenen mishandelen, neemt ontslag, zo heeft de persgroep Trinity Mirror vrijdag bekendgemaakt.

Belga

Het nieuws over het opstappen van Morgan als hoofdredacteur bij het populaire dagblad met een oplage van 1,9 miljoen exemplaren komt enkele uren nadat de bevelhebber van het Queen's Lancashire Regiment, de geviseerde infanterie-eenheid, de foto's als "volledig absurd" had bestempeld. Geoff Sheldon had gezegd dat de afdrukken de Britse troepen in Irak "alleen maar in gevaar brengen".

Sinds enkele dagen groeide de druk op Morgan, terwijl de Britse media verdeeld waren over de kwestie.

De Mirror "biedt zonder reserves zijn excuses aan" voor het publiceren van foto's die een "berekende en kwaadwillige misleiding" waren, aldus de groep Trinity Mirror, eigenaar van de krant. Die groep heeft beslist dat het "onwelvoeglijk" zou zijn indien Piers Morgan voort hoofdredacteur zou zijn. Hij heeft meteen ontslag genomen.

"Het dagblad heeft "te goeder trouw foto's gepubliceerd waarvan we absoluut dachten dat het echte beelden waren van Britse soldaten die een gevangene folterden. Er zijn niettemin voldoende bewijzen die suggereren dat deze foto's vals zijn", aldus het communiqué.