Spetterend openingskwartier voldoende voor bevrijde Duivels

Print
LUIK - De Rode Duivels zijn niet langer het voorwerp van hoon en spot. Na de voorhistorische 5-5 in de Kuip zetten Strupar en maats gisteravond Marokko op zijn nummer. 4-0, een schitterend resultaat. Een verdiende zege ook , al konden de Rode Duivels hierbij rekenen op de hulp van God. Van Wie Robert Waseige hulp heeft gekregen, weet niemand. Hij bevrijdde de Rode Duivels op korte termijn van de verlammende druk en mag terugblikken op een prachtige entree als bondscoach.
BR>7 goals in 11 oefenmatchen onder Georges Leekens, 8 doelpunten in 105 minuten sinds Robert Waseige in de dug-out zit. 5-5 in de Kuip, 3-0 voor na amper een kwartier tegen Marokko: de Rode Duivels hoeven dezer dagen slechts naar het doel van de vijand te kijken en het alarm gaat af. Wat hiervan ook de oorzaak mag zijn: de metamorfose bij de Rode Duivels is compleet. Niet zozeer een vergelijking met de wedstrijd tegen Finland maakt dit duidelijk, wel een terugblik op de voorlaatste partij die de Rode Duivels op eigen bodem, ook op Sclessin, afwerkten. Tegen Egypte werd toen niet alleen verloren, maar bleek vooral hoezeer de Rode Duivels voor eigen publiek verkrampt liepen te voetballen.
Daar is niets meer van te merken. En ere wie ere toekomt: als Robert Waseige op korte tijd in één zaak is geslaagd, dan wel het wegnemen van die moordende druk. Is het zijn losse aanpak? Zijn eenvoud? Zijn duidelijke keuze voor een aanvallend concept? Zijn publiek geuite vertrouwen? Een combinatie van die factoren toverde de Rode Duivels alvast om in een bevrijd elftal.
En wat vertrouwen voor een voetballer betekent, ondervond Marokko. Nadat Staelens de Rode Duivels van op de stip snel op voorsprong had gebracht, gingen de massaal aangemoedigde bezoekers verwoed op zoek naar de gelijkmaker. Drie keer leek die in de maak, maar met meer geluk dan kunde bleef de Belgische defensie overeind. Precies op dat moment bleek eveneens dat God op een voetbalveld altijd de kant van de winnaar kiest. Of moeten we zeggen dat hij een vriend van Waseige is? Wat er ook van zij, amper 2 minuten na de laatste Marokkaanse kans stond het 3-0. Met een knal waarin al zijn frustratie zat vervat, rondde Johan Walem een schitterende actie van Emile Mpenza af. Even later kopte de Standard-spits zelf een doorgekopte bal hard tegen de touwen.

Merci


De Belgische supporters werden wild en scandeerden massaal merci Robert. Nippend aan zijn sigaartje genoot de Luikenaar van de ovatie die hem op zijn Sclessin te beurt viel. Hij zag verder hoe de Rode Duivels nog meerdere knappe aanvallen opzetten. Een bijzonder sterke Yves Vanderhaeghe zorgde voor een hoge balrecuperatie, wat de Belgen toeliet snel en via de flanken uit te breken.
Toen Waseige na de pauze vele wissels doorvoerde, zakte het niveau gevoelig. Een weinig geïnspireerd Marokko werd de betere ploeg, maar bleef de kansen missen. Vragen stellen bij de alweer weinig overtuigende collectieve prestatie van de defensie, is eigenlijk een noodzaak. Dit percentage afwerking kan immers geen enkele ploeg aanhouden. En als de goals eens minder vlot zullen binnenwaaien, komt dit elftal in de problemen. Tot daar, Waseige weet dit ook wel en krijgt nu de tijd én het serene klimaat om daar een oplossing voor te vinden. Om het feest compleet te maken, knalde Strupar in de slotfase de 4-0 op het bord. Laat iedereen na een jaar van kommer en kwel nu maar gewoon eens genieten van het moment.
6' Branko Strupar levert zijn eerste goede assist van de avond af. Vanderhaeghe stormt het doelgebied binnen en wordt er gepakt door Saber. Strafschop en Lorenzo Staelens klaart de klus probleemloos: 1-0.
14' El Khattabi snelt op links weg van Peeters en brengt voor doel waar Staelens net kan redden voor Hadda die maar in te leggen had.
16' Verheyen stuurt Emile Mpenza weg op rechts, Strupar trekt voor doel het gat waar Walem induikt en met buitenkant links scoort. Wat voorbereiding en afwerking betreft, een juweel van een doelpunt: 2-0.
18' Strupar stuurt met een slimme pass Goor weg. Die brengt voor doel waar Emile Mpenza de bal met zijn hoofd in het dak van het doel plant: 3-0.
27' Eén-twee beweging Strupar-Staelens uit het boekje. De Racing Genk-spits haalt knap uit, doelman El Jarmouni redt.
42' Enig mooie combinatie Strupar-Walem-Goor. Emile Mpenza kopt naast terwijl Strupar en Verheyen nochtans klaar stonden om de bal binnen te leggen.
46' Robert Waseige vervangt zijn verdedigers Deflandre, Staelens en Van Kerckhoven door Brocken, De Boeck en Hendrikx.
51' De pas ingevallen Zerouali speelt voor doel Hadda vrij, maar die mist alleen voor doel.
87' Strupar zet er een punt achter met een streep vanop 20 meter in de kruising: 4-0.
Doelpunten: 7' Staelens (pen.) 1-0, 16' Walem 2-0, 18' Emile Mpenza 3-0, 87' Strupar 4-0
Gele kaarten: Saber (fout), Deflandre (fout), Abrami (fout), Verheyen (onsportief gedrag)
Toeschouwers: 15.000
Scheidsrechter: Fassolis (Griekenland)
BELGIË: De Vlieger - Deflandre (46' Brocken), Staelens (46' De Boeck, 55' Hoefkens)), Peeters, Van Kerckhoven (46' Hendrikx) - Verheyen (72' Mbo Mpenza), Verhaeghe, Walem, Goor - Strupar en Emile Mpenza
MAROKKO: El Jarmouni - Saber, Naybet, El Khalej, El Hadrioui (Abrami) - Hadji, Chiba, Chippo, Kachloul (46' Rossi) - Hadda (76' Amzine) en El Khattabi (46' Zerouali)