EK volleybal: titelverdediger Nederland dicht bij uitschakeling

WENEN -

De Europese volleybaltitel, 2 jaar geleden in eigen land veroverd, is voor Nederland al bijna op de openingsdag van het EK '99 in Oostenrijk voltooid verleden tijd. Het goud van Eindhoven verbleekte dinsdagavond in de met een paar honderd toeschouwers gevulde sporthal van Wiener Neustadt tegen Frankrijk: 0-3 (24-26, 25-27, 28-30). De uitschakeling is dichtbij.

ANP

BR>Een enorme ontgoocheling die in een gelijkopgaand duel ook nog eens geheel te wijten was aan eigen falen op cruciale momenten. Nederland kreeg de kansen maar wenste ze niet te pakken. De Fransen, voortgestuwd door de uitstekende spelverdeler Chambertin, kregen gelegenheid boven zichzelf uit te stijgen en deden dat. Ze verdedigden ook onmogelijke ballen en kregen de beloning voor de vechtlust.

Door deze tegenvaller moet Nederland de resterende groepsduels winnen tegen Tsjechië en Joegoslavië om de halve finales te kunnen halen, bij voorkeur ook nog met 3-0. Twee sets verlies kan zelfs al uitschakeling betekenen. Nederland moet in dat geval hopen dat de Japanse tv of de FIVB een wildcard verstrekt voor de World Cup, het toernooi in november waar de eerste 3 landen zich kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen.