Sonde crashte onopgemerkt op de Maan

Print
Bij de crash van de Lunar Prospector op de Maan op 31 juli is niets speciaals opgemerkt. Dit hebben gezaghebbende ruimtevaartbronnen onder aanhaling van een NASA-rapport gemeld.
BR>Het ruimtetuig werd op 6 januari 1998 met een Athena-raket gelanceerd. Belangrijkste opdracht was het vanuit een baan rond de Maan speuren naar water op onze natuurlijke satelliet.
Enkele jaren geleden liet de sonde Clementine van de NASA en van het Pentagon uitschijnen dat er inderdaad water zou zijn op de Maan, meer bepaald in diepe kraters aan de polen.
Daarom heeft de NASA beslist de Lunar Prospector aan het eind van haar succesrijke missie te pletter te laten storten in een krater op de Zuidpool om na te gaan of er bij deze kamikazelanding waterdamp zou vrijkomen.
Maar bij de crash aan een gigantische snelheid zagen wetenschappers en amateur-astronomen met hun telescopen niets gebeuren dat verschilde van een andere Maan-dag. Er was zelfs geen wolk van stof of brokstukken.
Volgens de NASA wijst dit erop dat de sonde wel degelijk haar doel heeft geraakt, namelijk netjes binnenin de krater.
Bovendien hadden de wetenschappers er rekening mee houden dat de eventueel omhooggestuwde hoeveelheid waterdamp niet gigantisch zou zijn. Het experiment is daarom geen eindpunt in het zoeken naar water op de Wachter van de Aarde.
Zo worden nog data onderzocht van onder andere de Hubble Ruimtetelescoop.