Wackernagel wint eerste etappe Vredeskoersin Brussel

Lars Wackernagel (Team Wiesenhof) won zaterdag de eerste etappe in de Vredeskoers met start en aankomst in Brussel. De Duitser spurtte sneller dan zijn Poolse medevluchter Slawomir Kohut.

Belga

In volle finale probeerde Erwin Thijs in het klimmetje voorbij het Atomium nog naar de leiders te wippen, maar hij schoot tekort. De Limburger werd ook nog bijgehaald en voorbij gespurt door de Duitser Eric Baumann en werd vierde.

"Graag had ik in eigen land deze etappe gewonnen, maar als enige renner van MrBookmaker in de kopgroep was het niet aan mij om achter de twee leiders te gaan", aldus Thijs. "Met Baumann, Yakovlev en Werner waren ze met drie van T-Mobile, maar zij deden alsof hun neus bloedde en dus bleven de vluchters voorop. Jammer dat me zelfs een podiumplaats voor eigen volk niet gegund was door Baumann. Maar ik treur niet. Met een grote kopgroep van twintig renners haalden we een voorsprong van vijf minuten, zodat ik nu voor een goed eindklassement kan rijden. Ik ben immers goed op dreef, echte cols komen niet voor in het rittenschema en dat geeft me hoop op een goed eindresultaat".

De beslissing in de rit Brussel-Brussel viel snel. Op de Alsemberg na 20 km kwam de groep van twintig al voorop. Aan km 70 hadden ze vijf minuten voorsprong, waarna het peloton in actie kwam. De achterstand werd gehalveerd, maar daarna brak de veer en liepen de twintig opnieuw tot bijna vijf minuten uit.