Barkley krijgt 350 miljoen voor afscheidsseizoen

BASKETBAL
BR>Charles Barkley zal zijn basketbalcarrière volgend jaar beëindigen. Met het kampioenschap wil hij afscheid nemen. Sir Charles, één van de grootste sterren van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA), besloot daarom nog een jaar bij de Houston Rockets te blijven. Tegen een vergoeding van 350 miljoen bf.
Barkley is weliswaar 36, maar zijn 'happy feet' zijn nog lang niet versleten. Zijn gemiddelde scores van afgelopen seizoen: 16 punten, 12,3 rebounds, 4,5 assists. Toch liet hij de clubleiding weten in 2000 te zullen stoppen.

ATLETIEK
Christie roept IAAF op te stoppen met nandrolon-controles
Linford Christie heeft de internationale atletiekfederatie IAAF opgeroepen te stoppen met controles op het verboden spierversterkende middel nandrolon. De Britse sprinter werd maandag door de Britse bond UK Athletics vrijgesproken van gebruik van nandrolon.
Het middel (anabole steroïden) werd de afgelopen maanden bij veel meer atleten aangetroffen. Er bestaat grote onduidelijkheid waar de nandrolon-golf vandaan komt. Christie, olympisch kampioen 100 meter in 1992, vindt dat de IAAF geld moet vrijmaken om dat te onderzoeken.
Over de dopingzaken doen verschillende theorieën de ronde. Zo zou nandrolon in voedingssupplementen zitten, zonder dat het op de bijsluiter vermeld staat. Een andere theorie is dat veelvuldig eten van bepaald varkensvlees het lichaam aanzet tot aanmaak van nandrolon.
De IAAF vaart in de discussie duidelijk een andere koers dan de Britse bond. De internationale federatie hanteert als criterium of de verboden stof in het lichaam van een atleet zit. Hoe het middel daar komt, speelt geen rol. UK Athletics heeft meer oog voor de onduidelijkheid rond de toedracht van de positieve controles. De Britse bond geloofde dat Christie niet willens en wetens doping heeft genomen. De bond kon niet met zekerheid zeggen dat de gevonden stof in zijn urinestaal door nandrolon veroorzaakt werd.

ZWEMMEN
Vier Chinese zwemmers geschorst
Vier Chinese zwemmers en hun coaches zijn geschorst voor dopingovertredingen. Dat heeft de internationale zwemfederatie FINA bekendgemaakt. De zwemmers Chen Yan, Nian Yun en Sun Xixi werden voor vier jaar uitgesloten, hun trainers voor twee jaar.
Ook de zwemmer Tian Bin kreeg vier jaar, zijn twee coaches ieder één jaar. De overtredingen werden vorig jaar geconstateerd, maar zijn pas nu naar buiten gebracht. Vorige maand schorste de FINA twee andere Chinese zwemmers wegens doping. De internationale zwemwereld wijst al geruime tijd met beschuldigende vinger richting China.