Sterretjes zien in Metropolis

Print
ANTWERPEN - Twee wereldpremières in amper evenveel weken tijd, eindelijk nog eens goed nieuws voor de Vlaamse film. Twee weken geleden werd Willem Wallyn bedolven onder de complimenten voor 'Film 1', dinsdag was het de beurt aan Erik Van Looy in Metropolis met zijn 'Shades'. Pers en publiek waren massaal aanwezig, Erik Van Looy genoot zichtbaar.
BR>«Uiteraard doet dit deugd,» zei de regisseur. «Ik hoop nu maar één ding, en dat is dat ik de mensen niet verveel, dat tracht ik altijd te bereiken in mijn films.» 'Shades' is zijn tweede, in '93 blikte hij al 'Ad Fundum' in. Voor zijn opvolger haalde hij bekende koppen als Koen de Bouw, Gene Bervoets, Mike Verdrengh en Jan Decleir voor de camera én naar Metropolis.
Alleen de grootste ontbrak: Mickey Rourke, enfant terrible, notoir pain in the ass, een beetje aan lager wal geraakt zelfs, maar wel wereldvermaard en een charisma dat heel Vlaanderen naar de zalen moet kunnen lokken. «Mickey is er niet, maar we hebben wel zijn laarzen bij,» grapte Van Looy.
Even later kregen zowel Erik zelf als de rest van de crew hun eigen ster aan het Metropolis-firmament, naast namen als Rowan Atkinson en Roger Moore. «Hollywood heeft er 2.000, hier liggen er voorlopig 23,» grijnsde Marcel Vanthilt, presentator van dienst. «Erik, kom hier en hanteer de dialogen uit de film: fuck you, fuck you, fuck you.» Als er al één record is dat de film nog voor de start heeft verpulverd, is het dat van het aantal scheldwoorden. Met liefst 194 vloeken - Amerikaanse en Vlaamse - sneed scenarist Guy Lee Thys de film op maat van Mickey Rourke. Koploper in de film is 'Fuck', dat welgeteld 96 keer wordt gebezigd.
En zelfs een minister kan een potje vuilbekkerij best wel eens smaken, zeker als die Dirk Van Mechelen heet en 'Media' en dus ook 'Film' in zijn portefeuille heeft zitten. «Dit is fantastisch,» glunderde de minister net voor hij de zaal binnenging. Maar ondanks de plotse productiviteit toch nog werk aan de winkel? «Uiteraard. In november gaan we met enkele mensen uit de sector rond de tafel zitten,» aldus Van Mechelen. Dan kunnen we zien wat er concreet kan gebeuren. En dan hebben we rendez-vous. Nu ga ik eerst genieten.»