«Het begon met Feuergold»

Print
BOCHOLT - Op de provinciale prijskamp van het Belgisch Warmbloedpaard vijf overwinningen behalen, is een unicum. Jaak Evens uit Bocholt behaalde dit uitzonderlijk resultaat in Grote-Brogel, aan de Breugelhoeve. Jaak was niet aan zijn proefstuk. Vorig jaar won hij al gewestelijk zesmaal, provinciaal drie keer. Maar wat hij nu presteerde, tart alle verbeelding.
BR>Jaak Evens heeft het van geen vreemden. «Mijn vader Jan nam al deel aan de BWP-prijskampen, stopte daarna een tijdje, maar met Feuergold van Bekersveld aangekocht in Aartselaar, begon de lange lijst van overwinningen,» vertelt een nagenietende Jaak Evens. «Ikzelf startte in '60 met een Gronings paard in de dressuur en zeer bescheiden bij de springwedstrijden. De gangen van dit paard waren echter niet wat ik verwachtte. Ik stapte dan ook over naar een Gelders paard met meer mogelijkheden.»
Zijn legendarische Golpie waarmee hij zelfs in de veelzijdigheidswedstrijden furore maakte, is in paardenmiddens voldoende bekend. Jaak verlegde zijn belangstelling van het paardrijden naar de fokkerij. Feuergold werd een schot in de roos.

Wondermerrie


De wondermerrie Feuergold deed in Grote-Brogel dus van zich spreken. «De paarden Marygold en Rothfeuer zijn dochters van Feuergold en met de verdere afstammelingen Taxigold, Uriella en Veuergold werden het in totaal vijf eerste plaatsen. Toch is een prijskamp geen doel op zich. Het BWP streeft niet alleen naar een uitstekend exterieur van de aangeboden merries maar ook voor een degelijk sportpaard. Onze Marygold, bereden door topruiter Luc Geerts, bewijst dit in de jumping ten volle,» aldus Jaak Evens.
De eerste afstammeling was de ruin Janus die bereden werd door Ludo Philippaerts en Eric Wauters. Jaak is ook gelukkig om zovele helpers bij een prijskamp. «Sylvie Gerits, Luc Geerts en Hilde Cox, Jan Rutten, mijn vader Jan Evens, Marc Theuwis, Eddy Schuurmans van wie ik ook veel fok-adviezen krijg, Wendy Cox, Mia Bloemen, Mathieu Swennen en Martin Schuurmans zijn steeds bereid om mij gratis te helpen. Het is een leger helpers, dat ik absoluut nodig heb en waarmee ik reeds op vele successen heb geklonken.»