«Bezeten van de bal»

Print
LIER - 16 juni 1982. Drie dagen na de legendarische openingsgoal van Erwin Vandenbergh tegen titeverdediger Argentinië op het WK in Spanje, ziet Stein Huysegems in Herselt - op een boogscheut van Vandenberghs geboortedorp Ramsel - het levenslicht. Ruim zeventien jaar later viert Huysegems al zijn eerste grote succes op voetbalschoenen. Enkele dagen na zijn eerste doelpunt - op Harelbeke - in eerste klasse heeft hij genoeg aan een invalbeurt van veertien minuten om Lierse met twee goals aan de Supercup te helpen. De vermaarde jeugdschool van Lierse heeft er weer een volwaardige telg bij.
BR>
De Lierse-jongeren die het slot naar eerste klasse doorboren zijn nog amper te tellen. Stein Huysegems is met zijn zeventien lentes het jongste en meest recente exemplaar. Met drie goals in twee matchen maakt de inwoner van Herselt het keuzelijstje van Walter Meeuws alvast groter. Het verhaal van Huysegems is dat van een geboren dribbelaar die slaapt, eet en drinkt met de bal. Zijn carrière begon bij Blauberg, maar op negenjarige leeftijd viel hij in het gezichtsveld van de talentgulzige Lierse-scouts.
«Wat me woensdag overkwam is gewoon schitterend,» geniet de aanvaller na. «Ik ging mee naar Genk als vijfde wiel aan de wagen en schrikte op toen Meeuws me een invalbeurt gunde. Eens op het veld ben ik echter ijzig kalm. Die twee goals waren uiteindelijk de kroon op het werk. Een fantastisch gevoel.»

Profcontract


Vier keer (Charleroi, Beveren, Anderlecht en Ajax) kwam het jonge goudhaantje vorig seizoen kloppen aan de grote poort, maar tijdens de voorbereiding bleef het nu angstvallig stil rond de jonge spits.
«Dat had alles te maken met de trainingsintensiteit. Ik leverde in juli zwakke tests af en Walter Meeuws wou me sparen tijdens de oefenmatchen. Hij drukte me op het hart dat mijn tijd nog zou komen. Geduldig bleef ik wachten op betere momenten. Wel, onze trainer heeft gelijk gehad.»
Huysegems beseft dat de huidige hoogconjunctuur enkel proeven van de hoofdschotel is. Half september snijdt hij zijn laatste schooljaar aan. Vastberaden om eind juni af te zwaaien en het profbestaan in te stappen. Voorlopig moet hij het nog stellen met een stagaircontract, maar ondertussen heeft hij al een profverbintenis tot 2004 ondertekend. Klaar om de voetbalwereld binnen te stappen.
«Dat is de bedoeling. Ik wil het straks als profvoetballer proberen. Dat laatste schooljaar verplicht me wel om opnieuw met de B-kern te trainen. Op die manier verlies ik voeling met het eerste elftal. Erg is het niet. Ik blijf rustig werken op mijn manier. Of ik teleurgesteld zou zijn als ik straks tegen KV Mechelen naast de boot val? Helemaal niet. Ik ben bezeten van de bal. Waar en met wie ik speel, maakt niet zoveel uit.»