Vincent Kompany laureaat Ebbenhouten Schoen 2004

Vincent Kompany, de centrale verdediger van Sporting Anderlecht en de nationale ploeg, kreeg vrijdag de dertiende Ebbenhouten Schoen uitgereikt. Hij kwam als laureaat uit de bus na de telling van de tweede stemronde die vrijdagavond plaatsvond in Brussel, in aanwezigheid van de erejury. De jaarlijkse trofee van RTL-TVI bekroont de beste Afrikaanse voetballer (of van Afrikaanse origine) die uitkomt in België (van 1e tot 3e klasse).

Belga

Vincent Kompany, wiens vader afkomstig is van de Democratische Republiek Congo, kreeg zijn prijs uit handen van Bondsvoorzitter Jan Peeters tijdens een gala-avond in een chique Brussels hotel. Drie van de vier andere genomineerde spelers waren ook aanwezig, enkel Emile Mpenza ontbrak.

De pas 18-jarige Kompany kreeg 240 stemmen achter zijn naam. Hij ging daarmee zijn Ivoriaanse teammaat Aruna Dindane (215), de laureaat van 2003 en de winnaar van de Gouden Schoen, vooraf. Mbo Mpenza van Moeskroen eindigde als derde (132), terwijl de Nigeriaan van Westerlo, Tosin Dosunmu, en Emile Mpenza (Standard) ex-aequo de vierde plaats bezetten (128).

Tijdens de avond ontving doelman Barry Copa Boubacar, die als afgevaardigde van de Ivoriaanse bende van Beveren was uitgenodigd, de Prijs van Verdienste voor het zeer goede seizoen dat de Waaslanders draaien. Voor hen wordt de apotheose de finale van de Belgische Beker op 23 mei tegen Club Brugge.

De stemgerechtigden voor de Ebbenhouten Schoen zijn alle trainers van eerste tot derde klasse, bondscoach Aimé Anthuenis, de voetbaljournalisten en de leden van een erejury voorgezeten door Georges Heylens.

De trofee zelf is, sinds de oprichting van het referendum, het werk van beeldhouwer Robert Michiels (71 jaar), afkomstig van La Louvière.