Belgische cinema in de lift

Print
HASSELT - Het najaar van 1999 en het voorjaar van 2000 belooft een memorabele periode te worden voor de Belgische cinema. Deze maand komen enkele boeiende producties in de zalen, en we mogen nog een aantal stevige films van eigen bodem verwachten. De mensen achter KFL en Meliès in Hasselt lieten er geen gras over groeien en besloten dit filmhistorisch fenomeen (Belgische kwaliteit en kwantiteit hand in hand) te vieren met een '14-daagse van de Belgische film'. Daarom, een overzicht dat u niet uit het oog mag verliezen.
BR>- Film 1: Het originele filmdebuut van Willem Wallyn loopt al sinds 1 september in de zalen. Deze mix van docudrama, zwarte komedie en satire met het Agusta-proces als decor wordt gedragen door de knappe vertolkingen van Peter Van den Begin en Herbert Flack.
- Les convoyeurs attendent: Het fictiefilmdebuut van Benoît Marriage krijgt op 14 september een kans in Hasselt. De opening van de KFL en Meliès-veertiendaagse schetst in troosteloze zwart-witbeelden de dagdagelijkse avonturen van de familie van een gefrustreerde verslaggever. Benoît Poelvoorde is zowel geestig en angstaanjagend als de vader.

- Shades: Uit op 15 september. Erik 'Ad Fundum' Van Looy haalde Mickey Rourke naar België om hem een filmmaker te doen spelen in een film-in-de-film over de manipulerende krachten in een film. Een zwarte komedie met een Engels brabbelende Gene Bervoets, Jan Decleir en Hilde Van Mieghem.
- La Promesse: KFL en Meliès stellen op 15 september, één week voor de release van Gouden Palm 'Rosetta', dat ander juweeltje van de gebroeders Dardenne aan u voor. De evolutie van een tiener, die ontdekt dat zijn vader (Olivier Gourmet) zwartwerkers uitzuiigt, is knap geacteerd, rauw-realistisch en emotioneel pakkend.
- Rosetta: De Gouden Palm van Luc en Jean-Pierre Dardenne komt officieel op 22 september in de bioscoop. KFL en Meliès zorgen ervoor dat u dit pareltje een dag eerder kan zien. Niet te missen.
- Licht: De laatste film van onze Stijn Coninx mocht op de 'Belgische veertiendaagse' niet ontbreken (22 september). Coninx neemt u mee naar de eeuwige sneeuw waar hij een koel stadsmeisje en een zachtaardige wilde toenadering laat zoeken.
- Une liaison pornografique: Uit op 6 oktober. Op het filmfestival van Venetië heeft deze Belgische film al een uitstekende beurt gemaakt. Na de voorstelling volgde een tien minuten lange ovatie en de Italiaanse kranten zijn vol lof over de prent van Frédéric Fonteyne, die overigens veel decenter oogt dan de titel laat vermoeden. Natalie Baye en Sergi Lopez spelen de hoofdrollen en delen in de lof.
- De man van staal: Het langspeelfilmdebuut van de talentvolle Vincent Bal komt uit op 13 oktober: een nostalgische prent over de zee, eerste liefdes, koning Boudewijn en de sixties. Dat belooft.
- Blinker: Tegen 15 december zou de verfilming van het gelijknamige boek van Vlaanderens populairste jeugdschrijver Marc De Bel klaar moeten zijn.
- Vergeten straat: Luc Pien heeft zich op Louis-Paul Boon gestort en schetst, in de voetsporen van Robert Altman, mensen in een straat die gedoemd is om te verdwijnen. Meer dan waarschijnlijk in 2000 in de bioscoop.
- Lijmen: Robbe De Hert pak dan weer Elsschot (Lijmen en Het Been) aan. Mike Verdrengh, met minder pluimen dan in 'Keromar', herprofileert zich als acteur (in 'Shades' zit hij ook). Te bewonderen in 2000.
- Iedereen Beroemd: Dominique Deruddere nam hombre complicado Josse De Pauw onder de arm voor een satire over gewone mensen die ten koste van alles beroemd willen worden. Afspraak in 2000.
- Verboden te zuchten: Hasselaar Alex Stockman (ex-Humofilmrecensent) vond dat hij het beter kon en voegde de daad bij het woord. Zijn eerste langspeelfilm belooft een wondermooie, kunstzinnige tocht te worden door Brussel.