Spanje viert 100 jaar Salvador Dali

Dinsdag werd de 100ste verjaardag van de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dali (1904-1989) gevierd in zijn geboorteplaats Figueras met tal van feestelijke evenementen.

Belga

Maandagavond al werden kerstlichtjes, die door Dali zelf werden ontworpen, aangestoken in de straten van Spanje. Traditioneel tromgeroffel voor zijn geboortehuis was het startschot voor meer dan vijftien evenementen zoals onder andere concerten, de inhuldiging van een tentoonstelling en een bezoek van de Spaanse minister van Cultuur Carmen Calvo. "Al deze evenementen tonen aan dat de verschillende instellingen van dit land Dali erkennen", zei de burgemeester van Figueras Joan Armangue.

De plaatselijke bakkers kwamen samen op een centraal gelegen straat waar ze het favoriete brood van Dali verkochten en het daarna zelfs gratis wilden uitdelen met wijn en suiker, net zoals de artiest het graag at. Spanje viert al een heel jaar lang de verjaardag van de geboorte van hun meest universele schilder met een hele reeks evenementen. Ook in andere landen zoals Italië en de Verenigde Staten worden tentoonstellingen georganiseerd.

"Dali zou trots geweest zijn op alle vieringen en ook op alles dat over hem gemaakt is en nog zal gemaakt worden", zegt schilder Antoni Pitxot, die bevriend was met Dali. "Dali creëerde verschillende karakters voor zichzelf", aldus Pitxot. "Sommige daarvan waren meer theatraal dan anderen, maar Dali was ze allemaal".

Tijdens deze feestelijke periode heeft de Amerikaanse toparchitect Daniel Libekind in Praag zijn plannen voor een Dalimuseum voorgesteld. "Het zal een huis van verbeeldingskracht worden, dat uitnodigt tot het verkennen van het werk van de schilder en tegelijkertijd ook een nieuwe kijk op Praag zal bieden", zei Libeskind bij de voorstelling van zijn ontwerp.

"De kern zal een verzameling van 1.500 werken van Dali zijn", zegt de initiatiefnemer van het project, de Praagse galerijhouder Miro Smolak. Als locatie voor het 'kunstpaleis' hebben Smolak en Libeskind een stuk grond gekozen aan de Moldau in de buurt van het Praagse stadscentrum.

Naast tentoonstellingsruimten zal het museum ook gastenverblijven voor kunstenaars, een theater en een restaurant herbergen. De totale kost van het museum, die rond de 21,5 miljoen euro schommelt, wordt door privé-investeerders aangebracht. Smolak hoopt dat het museum in 2007 klaar zal zijn.