Joe Lovano opent Blue Note jazzfestival 2004 in Gent

Het volledige programma van het Blue Note jazzfestival in Gent (16 tem 25 juli 2004) is dinsdag bekend gemaakt.

Belga

Grote namen van de jazz-zesdaagse zijn Joe Lovano, John Mc Laughlin, Wynton en Branford Marsalis, George Clinton, Angie Stone en Marc Moulin. De toegangsprijzen zijn gestegen (30 euro per dag), het aanvangsuur van de meeste concertavonden is verlaat (19.00u.) en er is een nieuw podium.

Behalve de overdekte tent op de Bijlokesite, waar het eigenlijke festival plaatsvindt, zwaaien immers ook de deuren van het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) open voor free jazz, improvisatie zeg maar. En er is de jaarlijkse talentenwedstrijd Jong Jazztalent op het Goudenleeuwplein, in het centrum van de stad, die evenals de SMAK-concerten gratis is (18 tot en met 26 juli).

Maar het zwaartepunt blijven, net als bij de twee eerste edities, het weekend "All That Jazz." En het weekend "All That Jazz?": een eerste weekend met traditionele jazz (vrijdag 16 tem zondag 18 juli) en een weekend met populaire, fusion-jazz (vrijdag 23 tot en met 25 juli). Op donderdag 15 juli opent het Joe Lovano quartet met de 85-jarige Hank Jones het festival in de concertzaal van de Bijloke, met in het voorprogramma het 15-jarige zangeresje Eline Van Coillie van "Junior Jazz".

Tickets zijn vanaf vandaag/dinsdag te koop, ook via de site van Blue Note Festival (www.bluenotefestival.com). Ze kosten iets meer dan vorig jaar: voor een dagpas betaal je in voorverkoop 30 euro. Een pas voor een weekend kost je 75 euro.

Nieuw is dat er nu ook jazz in het SMAK-museum gespeeld wordt - free jazz (Rrauw op woe 21 juli en Paul Van Geyseghem op don 22 juli), dat de afterparty is geschrapt, alsook de draaisessies van internationale dj's. Er zijn behalve de jazz-optredens, ook drie tentoonstellingen in het kader van het festival, waaronder eentje met foto's van jazzfotograaf Jos Knaepen.

Het volledige programma van het eerste weekend ziet eruit als volgt: Do 15/07 Junior Jazz & Joe Lovano Quartet feat Hank Jones; Vr 16/07 Jacky Terrason Trio, Brussels Jazz Orchestra, John Mc Laughlin 'Remember Shakti'; Zat 17/07 Pat Martino Quintet, Ivan Paduart Quartet, Wynton Marsalis & The Lincoln Jazz Center Orchestra ; Zon 18/07 Ahmad Jamal Trio, Kurt Van Herck Trio, Branford Marsalis Quartet. Dj The Born to Jazz Movement draait 's weekends voor, tussen en na de concerten.

Het programma van het tweede weekend: Vr 23/07 Zap Mamma, Meshell Ndegeocello, George Clinton Parliament/Funcadelic, dj 'Peter Boonen' voor, tussen en na de concerten; Zat 24/07 The Troublemakers, Määk's Spirit & Gnawa Express feat. Baba Sissoko, Angie Stone, 'dj Krewcial & Lefto' voor, tussen en na de concerten; Zon 25/07 Frederic Galliano & The African Divas, Nicola Conte, Marc Moulin, 'dj Buscemi' voor, tussen en na de concerten.