Songfestival: Belgische Xandee populair bij de bookmakers

België is populair bij de bookmakers voor het 49ste Eurovisiesongfestival dat deze week in het Turkse Istanboel plaatsvindt. Voor het eerst kent de door tientallen miljoenen mensen bekeken liedjeswedstrijd een halve finale.

Belga

Doordat de Turkse zangeres Sertab Erener vorig jaar in Riga voor 150 miljoen tv-kijkers met het liedje "Everyway that I can" de eerste prijs wegkaapte, is het Songfestival voor het eerst in Turkije te gast. In de Abdi Ipekçi Arena gaan zaterdagavond 7.500 mensen naar inzendingen uit 24 landen kijken. De televisie-uitzending, verzorgd door de Turkse TRT, start om 21.00 uur, waarbij de soms spannende puntentelling aan het einde voor vele kijkers attractiever is dan de show zelf.

Nieuw is dat er morgen/woensdag vanaf 21.00 uur een halve finale is om wat kaf van het muzikale koren te scheiden. Er staan 22 landen voor deze hindernis, die voor twaalf deelnemers het einde van de droom zal betekenen.

De door de VRT uitgestuurde zangeres Xandee is, dankzij de verrassende tweede plaats van Urban Trad vorig jaar, rechtstreeks voor de finale geplaatst. De 25-jarige Tiense zal uitgerekend als dertiende aantreden met het liedje "1 Life".

Bij de bookmaker William Hill is Griekenland - de vroegere aartsvijand van Turkije - met vier tegen één favoriet, hoewel Sakis met zijn "Shake it" eerst de halve finale moet overleven. Eveneens populair bij de "bookies" zijn Zweden, het bijna altijd te duchten Ierland, Duitsland, Oekraïne, Cyprus, Servië-Montenegro én België. België won één keer, met name in 1986, toen een piepjonge Sandra Kim in Noorwegen de harten veroverde met "J'aime la vie".

Andere finalisten zijn kleppers als Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk. Nederland moet net als vroegere winnende landen zoals Denemarken en Israël de halve finale doorstaan, maar zou daar volgens William Hill in slagen. De Nederlandse inzending is half Belgisch, want één helft van het popduo Re-Union, Fabrizio Penessi, woont in Maasmechelen. De Franse kandidaat is eveneens Belgisch, want het betreft Jonathan Cerrada uit Luik die de Franse versie van Idool won.

Pas na het bekendraken van de tien overlevenden van de halve finale wordt de exacte volgorde van optreden voor zaterdag vastgelegd. De tien namen worden in verzegelde witte enveloppes naar het podium gebracht. Toevalstrekking bepaalt de plaats zaterdag. De scores van die tien landen blijven tot na de finale geheim, om de stemmende kijkers zaterdag niet te beïnvloeden. Ook dit jaar worden de punten via televoting toegekend, maar voor het eerst gebeurt dit in alle deelnemende landen. Niemand kan voor zijn eigen land stemmen, in wat de organisatoren de grootste televoting gebeurtenis in de geschiedenis van de televisie noemen. Het stemmen per telefoon kan ook voor de halve finale die om 21.00 uur begint.

De presentatie is in handen van de in Turkije beroemde tv-figuren Meltem Cumbul (de "Turkse Madonna") en Korhan Abay.