GOM-Limburg krijgt subsidies voor opwaardering van bedrijventerreinen

GOM-Limburg kan aanspraak maken op Europese en Vlaamse subsidies in het kader van een project voor de ruimtelijke opwaardering van de Limburgse bedrijventerreinen.

Belga

Het project heeft een kostprijs van 815.000 euro en omvat zowel investeringen in landscaping, bewegwijzering, kleinschalige infrastructuur als het proefproject "parkmanagement" dat op drie geselecteerde terreinen zal uitgetest worden. Dat heeft GOM-voorzitter Marc Vandeput dinsdag bekendgemaakt.

Met de subsidies zal de GOM op alle bestaande industrieterreinen investeren in landscaping, een uniforme bewegwijzering en in kleinschalige ecologische infrastructuuringrepen. De aandacht zal daarnaast ook uitgaan naar het uitzicht en de groenvoorzieningen op de percelen van de bedrijven. De GOM investeert ook in de realisatie van bekkens voor de opvang en buffering van regenwater van daken.

Het tweede luik van het project omvat "parkmanagement" op drie geselecteerde Limburgs industrieterreinen. Parkmanagement of bedrijventerreinbeheer heeft tot doel de kwaliteit van een locatie af te stemmen op de wensen van de betrokkenen en om het kwaliteitsniveau op lange termijn vast te houden, aldus nog Vandeput.

De GOM zal concreet investeren op drie industrieterreinen. Het gaat om twee bestaande terreinen, namelijk dat van Ravenshout op Tessenderlo-Beringen en Ham en dat van Opglabbeek. Het nieuwe concept zal tot slot ook toegepast worden op het nieuwe terrein Brustem in Sint-Truiden. De aanpak voorziet onder meer in een knelpuntanalyse en de uitwerking van een basispakket in samenwerking met de gemeentebesturen en industrieclubs.