Met of zonder gekleurde ballen

Print
HASSELT - Dit weekeinde start de provinciale volleybalcompetitie. Het seizoen 1999-2000 schiet uit de startblokken met enkele reglementswijzigingen. In het Belgisch volleybal hanteert men verschillende maten en gewichten: rallypoint-systeem of niet, met of zonder gekleurde ballen, met of zonder nieuwe nummering...
BR>
Provinciaal voorzitter Jos Baillien maakt een en ander duidelijk. «In tegenstelling met ereklasse wordt er in de provinciale competitie gespeeld volgens dezelfde puntentelling als vorig seizoen. Geen rallypoint-systeem dus. Toch zijn er ook enkele kleine aanpassingen. De contrasterende trui van de libero moet genummerd zijn. De opslag moet binnen de acht seconden gegeven worden en een spelvertraging wordt eerst bestraft met een waarschuwing, daarna met een gele kaart. Een uitgewezen speler dient plaats te nemen op het einde van de reservenbank. De thuisploeg beslist of ze al dan niet met gekleurde ballen speelt en de nieuwe nummering mag, maar moet dit seizoen niet gebruikt worden. De kapitein moet geen kenteken dragen en de coach mag zich bewegen in de vrije zone.»
Competitieleider Jef Van Eyck telde zijn provinciale leden. «In vergelijking met vorig jaar tellen we zes leden meer, maar het aantal clubs is met zes eenheden geslonken naar 86. Dit komt vooral door de samensmeltingen. De Genkse ploegen E&Y, Wara en Desem vormen één club: VC Genk. Sint-Lambrechts-Herk en Wimmertingen smolten samen, Halen en Zelem vormen één club. Net als Rotem en Opoeteren. Savio Houthalen en Veldwezelt namen ontslag en er kwam één club bij: de vrouwen van As vormen een aparte club.»

Competitie


Traditiegetrouw tellen we weer heel wat nieuwe gezichten in de hoogste provinciale reeksen. Bij de mannen noteren we met Rekem, VCA Maaseik, Eksel, Maaseik B en Halen vijf nieuwelingen. Ze nemen de plaats in van stijgers Uikhoven en Kortessem en dalers Genk en Elen. Zonhoven verkoos in vierde te starten. Eisdens trainer Guido Thomassen geeft zijn visie. «Ik verwacht een competitie op hetzelfde niveau als vorig jaar: veel ploegen die op een zakdoek samen staan. Eisden kende door blessures en de fameuze 'tweede zit' een moeilijke voorbereiding. Ik verwacht dan ook een zware start. Kusters en Nooteboom zijn nieuw en Kapitein verliet de club. Tesvoc dat vorig jaar derde finishte en quasi onveranderd bleef, is één van de grote favorieten. Ik verwacht ook veel van het ervaren SN Maaseik, Bolderberg (met nieuwe trainer Luc Mertens) en de sterke nieuwkomers Eksel, Halen (met ex-Genkenaar Frank Geelen) en Maaseik B met Hoho en Guy Van Wijck. Wijzelf worden al direct voor de leeuwen gegooid met de matchen tegen Eksel, SN Maaseik en Tessenderlo.»

Vrouwen


Ook vier nieuwe gezichten bij de vrouwen in eerste provinciale. Tongeren, Lommel, Lanaken en Genk werden vervangen door Ham, Genk, Helchteren en Geetbets. Pana Gavriilakis van Bree verwacht veel van Ham en Kuringen met Alken, Wellen, Hasselt, Uikhoven en Genk als voornaamste outsiders. Geetbets is de grote onbekende en Bree zelf versterkte zich met Lut Kauffman, Sonja Willems, Saskia Doorne en enkele jeugdspeelsters. Trainer Peeters wordt opgevolgd door Peter Germeaux. «Bree zelf mikt op een plaats bij de eerste vijf.»