EURO 2000: Vijf teams dicht bij kwalificatie eindronde

Groep 1: Italië kan zich nu reeds rechtstreeks plaatsen tegen Denemarken. In voorkomend geval, en als Zwitserland afstand neemt van het zwakkere Wit-Rusland, zal de strijd om de tweede rang op de laatste speeldag in alle hevigheid losbarsten tussen de Helveten en Wales.
BR>Groep 2: Bij winst tegen Slovenië gaat Noorwegen rechtstreeks door naar de eindronde. De overige wedstrijden zijn praktisch overbodig geworden want een overwinning van Slovenië levert minstens een tweede stek op. Letland kan nog tweede worden als het twee keer wint en de Slovenen de beide resterende wedstrijden verliezen.
Groep 3: Van de co-leiders Duitsland, tegen Noord-Ierland, en Turkije, tegen Moldavië, wordt verwacht dat zij de negentig minuten met winst afsluiten. In dat geval krijgt de slotdag van de voorronde de absolute topper Duitsland-Turkije, in Munchen, met de rechtstreekse kwalificatie als inzet. Finland, Noord-Ierland en Moldavië zijn reeds definitief uitgeteld.
Groep 4: Alles blijft nog mogelijk in de groep. Oekraïne verdedigt de leidersplaats in en tegen IJsland, dat in het voorlopige klassement op één punt volgt. Ook Rusland en Frankrijk hebben één lengte achterstand op de Oekraïners. Rusland begon onheilspellend met drie nederlagen maar kan nu in Andorra een zesde zege op rij neerzetten. Wereldkampioen Frankrijk kan zich in Erevan geen misstap veroorloven tegen Armenië wil het op de slotdag via een overwinning tegen IJsland alsnog bij de eerste twee finishen.
Groep 5: Met een quasi-zekerheid zit Zweden vanavond rechtstreeks in de eindronde. Winst tegen Luxemburg is een must voor de Noord-Europese ploeg. Het treffen tussen Polen en Engeland is voor beide teams levensnoodzakelijk. De Engelsen moeten in -deze voor hen laatste groepswedstrijd- winnen om uitzicht te houden op een barrageplaats. In het andere geval zijn de Polen zeker van de tweede plaats.
Groep 6: Verlies van Cyprus in en tegen Spanje geeft de Iberische ploeg de groepszege en laat Israel toe zich, mits de te verwachten zege in Tel Aviv tegen het puntloze San Marino, op de tweede plaats te nestelen. Die rang op de slotdag verdedigen in Spanje lijkt moeilijk. Cyprus speelt op 10 oktober de laatste partij in Oostenrijk.
Groep 7: In Boekarest spelen koploper Roemenië en runner up Portugal de groepsfinale. Bij winst komen de Roemenen op een onoverbrugbare voorsprong. Winnen de Portugezen dan moeten zij volgende maand nog een puik resultaat boeken tegen Hongarije om Roemenië, dat dan tegen Liechtentein speelt, achter te houden.
Groep 8: Joegoslavië neemt bij winst tegen Macedonië de leiding over van Kroatië, het land dat volgende maand in de afsluitende partij tegenstander is. Pakt Joegoslavië geen punten kan Ierland aan de leiding komen mits winst op en tegen Malta, dat nog steeds geen punt kon pakken.
Groep 9: Tsjechië wil doorgaan op de ingeslagen weg en tegen Bosnie-Herzegovina, vierde met acht punten uit zeven wedstrijden, een negende triomf op rij neerzetten. Schotland kan tegen Estland een reuzenstap zetten richting het definitieve bezit van de tweede plaats.