Vaderpoorten pleit voor Masterplan secundair onderwijs in grote steden

Vlaams Onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) pleit voor de uitwerking van een Masterplan onderwijs voor de secundaire scholen in de grote steden. De minister vindt dat in bepaalde van die scholen nog te veel jongeren voortijdig dreigen af te haken, ondanks het decreet voor gelijke onderwijskansen (GOK-decreet) De minister is relatief tevreden over het GOK-decreet.

Belga

Scholen krijgen daarbij speciaal extra uren voor een gelijke kansenbeleid en voor zorgverbreding. Volgens dat decreet kunnen scholen ook niet langer selectief inschrijven. Problemen die hierbij rezen, zoals met broers en zussen die niet in dezelfde school konden, zijn intussen opgelost. Vanderpoorten geeft toe dat er nog problemen zijn, vooral in secundaire scholen in steden als Antwerpen. Om hier de uitval van leerlingen, die dan zonder kwalificatie op de arbeidsmarkt belanden, tegen te gaan, vindt ze dat er extra aandacht naar die scholen moet gaan.

De minister vindt ook dat scholen er beter aan zouden doen om inschrijvingsperiodes in te voeren. Dat moet de ouders stimuleren om tijdig een school voor hun kinderen te zoeken. Vanderpoorten meent ook dat kansarmen, de doelgroep van het GOK-decreet, beter geïnformeerd moeten worden over hun rechten inzake inschrijving in een school.