Politie ondervraagt Lanoye rond klacht Danny Smagghe (VLD)

Auteur Tom Lanoye wordt dinsdag door de politie in Antwerpen ondervraagd in verband met de klacht die Danny Smagghe, VLD-provincieraadslid in Vlaams Brabant, tegen hem had ingediend wegens laster.

Belga

Smagghe vindt dat Lanoye in een interview met het holebimagazine Uitkomst, eind vorig jaar "op een platte en beledigende manier onwaarheden vertelt" over standpunten van Smagghe. Volgens de VLD'er heeft Lanoye zijn zinnen uit hun context gehaald en moet iemand Lanoye "de grenzen van het fatsoen leren kennen".

In het interview zei Lanoye: "Als een lul als Danny Smegma (sic), zelf homo, zich publiekelijk verzet tegen adoptierechten voor homo's op lesbo's, of erger, vindt dat allochtonen op basis van huidskleur de toegang moet worden ontzegd tot openbare zwembaden, spijker hem dan in een latexpakje aan het grootst mogelijke kruis".

Na toevoeging van de verklaring van Lanoye beslist de procureur of de klacht ontvankelijk is. Indien wel, zal de Antwerpse stadsdichter zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Tom Lanoye moet zich dinsdag om 11 uur aanbieden bij de politie in de Paleisstraat 104. Na zijn ondervraging zal hij er een publieke brief voorlezen over vrije meningsuiting.