Recordaantal Limburgers doet een beroep op verslavingscentrum

Een recordaantal mensen heeft in 2003 een beroep gedaan op het Centrum voor Alcohol- en Andere Drugsverslavingen (CAD) in Limburg. In tien jaar tijd steeg het aantal dossiers met 162 procent.

Belga

In vergelijking met 2002 was er een stijging met 13 procent. Een en ander blijkt uit het jaarverslag van CAD-Limburg, dat dinsdag door directeur Marcel Vanhex is toegelicht.

Alcoholverslaving blijft de voornaamste verslaving in de provincie. In 2003 deden 632 mensen een beroep op het CAD omwille van problematisch alcoholgebruik. Opvallend is volgens Vanhex dat de alcoholverslaving bij vrouwen sterk toegenomen is. Zij vertegenwoordigen één derde van het cliënteel dat in behandeling is voor alcoholproblemen. Eén van de oorzaken hiervoor is volgens het CAD de maatschappelijke ontwikkeling dat vrouwen meer alcohol drinken. Toch lijkt deze groep eerder de stap naar de hulpverlening te zetten, aldus nog Vanhex.

Ook het aantal drugsverslavingen nam vorig jaar toe. Ten opzichte van 2002 noteerde het CAD een stijging met 83 cliënten. De heroïneproblematiek die zich destijds vooral rond het mijnbekken lokaliseerde, lijkt zich voorts ook meer te verspreiden naar Zuid- en Midden-Limburg. Een positieve evolutie is volgens Vanhex wel dat slechts 20 procent van de heroïnegebruikers een injectienaald gebruikt. Het merendeel van de gebruikers inhaleert de drugs.

Het aantal cannabisdossiers, dat in 1999 een hoogtepunt bereikte, is in 2003 sterk gedaald. Deze terugval is volgens het CAD het gevolg van de daling van het aantal meldingen van sporadisch gebruik. Het aantal meldingen omwille van dagelijks gebruik daarentegen steeg tussen 1999 en 2003 van 137 naar 161. Voorts daalde het aantal meldingen van gokproblemen van 8 procent in 1995 tot 2,6 procent vorig jaar. In 2003 meldden er zich tot slot "slechts" 50 mensen aan omwille van misbruik van slaap- en kalmeringspillen.