Iedereen geslaagd voor eerste Limburgse fietsexamen

39 zesdeklassers van de Vrije Basisschool Bolderberg hebben gisteren als allereerste Limburgers hun fietsdiploma gehaald. Het fietsdiploma is een idee van KULeuven-prof Jan Pauwels en toetst kinderen in het échte verkeer op hun kennis van de regels. Het verkeer werd dus niet afgesloten. Integendeel: de politie sleurde er een stoplicht bij, want dat hebben ze in Bolderberg niet.

jforier

Caroline Brepoels en Alexis Cates fietsen elke dag naar school. Voor Caroline is dat het eerste jaar dat ze dat mag, Alexis trapt al van in het vijfde naar de klas. Professor Jan Pauwels vindt dat zesdeklassers de geschikte leeftijd hebben voor zo'n 'fietsrijbewijs'. "Want dat is vaak het moment waarop ze voor het eerst met de fiets naar school mogen komen," zegt de prof. Dat klopt dus, maar voor volgend jaar is het voor Caroline en Alexis wellicht al afgelopen met dat vrolijk naar school peddelen. Dan gaan ze alletwee in Hasselt naar school. "Met de bus," geeft Caroline toe.

Professor Pauwels heeft het fietsrijbewijs vorig jaar al voorgesteld, maar nu pas pikt de eerste Limburgse school hier op in. "Hoe dat komt? Misschien denken de mensen al snel dat er hier ruimte genoeg is om te fietsen. Trouwens, dit initiatief komt van het oudercomité," zegt Koen Driessens. De school van Bolderberg krijgt trouwens al snel opvolging. "De school in de Kapelstraat houdt in juni ook fietsexamen," weet preventie-ambtenaar Annemie Vanherf.

Voor het examen moeten de kinderen langs 20 verschillende verkeerssituaties fietsen. Gewoon tussen het verkeer, zoals dat op een gewone rit naar school ook gaat. Aan elk punt noteert een observator hoe de tiener fietst. Bij het examen van professor Pauwels hoort een aantal verschillende verkeerssituaties, zoals het oversteken aan verkeerslichten. Maar die hebben ze in Bolderberg niet. Dus heeft de politie maar speciaal voor de gelegenheid een verkeerslicht neergepoot. "Ze moeten uiteraard stoppen aan het licht, maar we noteren ook nog eens of ze goed links en rechts kijken," zegt Nadja Mees van het oudercomité terwijl ze vlijtig voldoendes geeft. Mama's leren trouwens ook nog iets bij. "Ik wist niet dat je met twee naast elkaar mag rijden."

"Als ze het verkeer niet hinderen, mag dat," verduidelijkt Annemie Vanherf. "Maar met drie naast elkaar mag niet."

Professor Pauwels vindt dat je niet kwistig mag zijn met die fietsdiploma's. Want anders betekent zo'n rijbewijs niets. Misschien zit het bezoekje van profwielrenner Marc Wauters 's morgens er voor iets tussen, maar niemand hoeft deze kinderen blijkbaar te leren fietsen. "Van de 39 hebben er maar liefst 28 geen enkele fout gemaakt. Iedereen heeft dus een fietsdiploma gekregen," zegt directeur Johan Vanpaeschen trots. En het oudercomité heeft hen als cadeautje allemaal een fietslicht op batterijen gegeven.